3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mus czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Składniki:

  • 4 jaja, (oddzielone żółtka od białek)
  • 1 szczypty soli
  • 100 g śmietany, (min. 30%)
  • 200 g gorzkiej czekolady 70-85%, (pokrojonej na kawałki)
  • 50 g cukru
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Do na życia miksującego Blokada naczynia miksującego wsypujemy cukier, zemleć na ustawieniu 10 s / obr. 10. Rozdrobniony cukier zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia.

     

    2. Dodajemy gorzką czekoladę i śmietanę, podgrzewamy na ustawieniu  4 min. / 50 St. C / obr. 2.

     

    3. Dodajemy żółtka, rozdrabniamy 15 s / obr. 4. Przekładamy do innego (dużego) naczynia i pdstawiamy.

     

    4. Naczynie Blokada naczynia miksującego myjemy i dokładnie osuszamy.

     

    5. Zakładamy motylek, do Blokada naczynia miksującego wlewamy białka, dodajemy sól i ubijamy 3 min / obr. 3,5 bądź do czasu, kiedy piana będie sztywna.

     

    6. Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy kopystką. Przelewamy masę do salaterek i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. przed podaniem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jako opcja można dodać 2-3 łyżeczki likieru pomarańczowego lub rumu podczas miksowania żółtek (pkt. 3).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • WITAM, PODOBA MI SI.E PRZEPIS

    Zgłoszony przez Adamina na marca 26, 2015 at 22:30.

    WITAM, PODOBA MI SI.E PRZEPIS NA  MUS CZEKOLADOWY , JUTRO GO  WYKONAM. POZDRAWIAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze