3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mus czekoladowy


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 100 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30%
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę, rozdrobnić 15 s/obr. 8. Przy pomocy kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
    3. Dodać cukier puder i śmietanę, podgrzać 4 min/50°C/obr. 2.
    4. Oddzielić żółtka od białek, dodać żółtka do naczynia miksującego, wymieszać 15s/obr.4. Przełożyć masę do średniej wielkości miski. Dokładnie umyć naczynie miksujące.
    5. Założyć motylek. Wrzucić białka do naczynia miksującego, dodać sól, ubić 5min/obr.3 (dopóki piana nie będzie sztywna). Ubite białka dodać to masy czekoladowej i dokładnie wymieszać kopystką. Przed podaniem włożyć do lodówki, na co najmniej 3 godziny.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dorby przepis przepyszne

    Zgłoszony przez Elizka1010 na maja 5, 2021 at 15:21.

    Bardzo dorby przepis przepyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po raz kolejny nie ubila mi się piana w...

    Zgłoszony przez kaminia na lipca 26, 2018 at 22:23.

    Po raz kolejny nie ubila mi się piana w thermomixie. Naczynie było suche, żółtka dokładnie oddzielone. Co robię nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Sprawdza sie z każdym rodzajem...

    Zgłoszony przez ba.cha na lipca 11, 2018 at 09:14.

    Super przepis. Sprawdza sie z każdym rodzajem czekolady.
    Ja daje mniej cukru, żeby był bardziej czekoladowy niż cukrowy smak tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślicie, że przepis sprawdzi się także w...

    Zgłoszony przez j_TM_5 na lutego 24, 2017 at 14:11.

    Myślicie, że przepis sprawdzi się także w przypadku musu z białej czekolady?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobilam, jest w lodówce

    Zgłoszony przez Ania25 na lutego 15, 2017 at 15:26.

    Właśnie zrobilam, jest w lodówce Cooking 7

    Cooking  7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja ...

    Zgłoszony przez nowa50 na października 24, 2016 at 15:11.

    rewelacja tmrc_emoticons.)

    Polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry mus czekoladowy.

    Zgłoszony przez magierka na stycznia 17, 2015 at 22:14.

    Bardzo dobry mus czekoladowy. Ja daję maksymalnie 80 g cukru.

    Jeżeli ktoś lubi eksperymentować, to proponuję dodać szczyptę chilli w proszku, a na górę (do dekoracji) wiśnie z nalewki i listki mięty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam jest pyszne choć za

    Zgłoszony przez agacicha na stycznia 14, 2015 at 22:13.

    Robiłam jest pyszne choć za drugim razem dodam mniej cukru  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne, chociaż troszke za

    Zgłoszony przez john11 na lipca 6, 2011 at 20:40.

    pyszne, chociaż troszke za słodkie jak na mój gust

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze