Makówki wigilijne Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Vigosz
utworzono: 12/1/12 zmieniono dnia: 11/30/15

3
  • thumbnail image 1


(8 Oceny)
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makówki wigilijne

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Makówki
  • 2 opakowania herbatniki petit bery
  • 100 gramów orzechów włoskich, połówki
  • 100 gramów rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 0,8 litra mleka
  • 200 gramów maku
  • 2 krople olejku migdałowego
  • wiórki kokosowe
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Makówek
  1. Do naczynia wsypać mak ,wlać 0,5 litra mleka

    gotować 25 min temp.100st. obroty poz. 2

    Odsączyć mak, następnie wsypać go ponownie do naczynia

    ucierać 30sek. obroty poz. 9,kopystką zebrać mak ze ścianek

    i znowu ucierać 30 sek. obroty poz. 9

    Dodać masło,cukier,miód 2 krople olejku migdałowego

    gotować 90 stopni 3minuty obroty poz. 4

    następnie dodać 0,3 litra mleka i zagotować

    obroty poz 2Counter-clockwise operation,temperatura 100 stopni czas około 3 minuty

    "mleko makowe" przelać do naczynia .Dodać rodzynki i zgniecione w dłoni orzechy

    w miseczce na przemian kłaść herbatniki i polewać "mlekiem makowym" nie za rzadkim

    warstwami na końcu można posypać rodzynkami kokosem orzechami

    odstawić do przestygnięcia

    znakomicie smakują wyjęte przed wieczerzą z za okna

     

  2. Składniki na makówki

  3. mak i mleko gotować razem

  4. ugotowany mak odcedzić

  5. na przemian w miseczce układać herbatniki i polewać" mlekiem makowym"

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ja od zawsze stosuję herbatniki

ale mągą być kromki chałki,batonu ,bułki


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy makowki na mleku można mrozic?
    Zgłoszony przez Basia Jota na grudnia 13, 2016 at 14:25.

    Czy makowki na mleku można mrozic?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nela25 napisał: Wigilię
    Zgłoszony przez Vigosz na stycznia 5, 2016 at 07:45.

    nela25

    Wigilię robiłam po raz pierwszy u siebie w domu, nie byłam przekonana do tradycji maku. Na szczęście ten przepis zmienił całkowicie moje podejście do tego składnika. Te Makówki są po prostu WYBORNE !!! Taka bomba bakalii i smakowitości, że palce lizać !! Zrobiłam w dużej blaszce (40x25cm) z trzema warstwami herbatników (ilość składników na "makową polewę" taka sama jak w przepisie). Genialny przepis, od dziś zawsze ze mną na Wigilię tmrc_emoticons.D

    no i właśnie temu służy przepisownia

    żebysmy mogli odkrywać rajskie smaki

     

     

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wigilię robiłam po raz
    Zgłoszony przez nela25 na stycznia 4, 2016 at 21:19.

    Wigilię robiłam po raz pierwszy u siebie w domu, nie byłam przekonana do tradycji maku. Na szczęście ten przepis zmienił całkowicie moje podejście do tego składnika. Te Makówki są po prostu WYBORNE !!! Taka bomba bakalii i smakowitości, że palce lizać !! Zrobiłam w dużej blaszce (40x25cm) z trzema warstwami herbatników (ilość składników na "makową polewę" taka sama jak w przepisie). Genialny przepis, od dziś zawsze ze mną na Wigilię tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W wigilijną noc makówki
    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 16, 2015 at 07:32.

    W wigilijną noc makówki nabiora szczególna moc.(smaku)

    mikulina

    Smakowite !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewawis napisał: Dla mnie
    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 16, 2015 at 07:25.

    Ewawis

    Dla mnie super-wczoraj robiłam na wigilię firmową i smakowało-można dodac jeszcze skórke pomarańczową. Ja dodaję pokrojone kawałki moreli.

    serce sie raduje jak danie smakuje

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie super-wczoraj
    Zgłoszony przez Ewawis na grudnia 15, 2015 at 14:36.

    Dla mnie super-wczoraj robiłam na wigilię firmową i smakowało-można dodac jeszcze skórke pomarańczową. Ja dodaję pokrojone kawałki moreli.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smakowite !
    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 14, 2015 at 11:09.

    Smakowite !

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na makówki jaki jest
    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 12, 2015 at 13:29.

    Przepis na makówki jaki jest wszyscy widzą,

    my robimy na bogato  bo to przecież są Święta .

    Ale dalej są to prawdziwe nasze makówki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prawdziwe makówki są z bułka
    Zgłoszony przez Krysiówka na grudnia 12, 2015 at 12:14.

    Prawdziwe makówki są z bułka wrocławska i bez olejku .

    ja osobiście  zastępuje mleko woda 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na pewno smakowało bedzie jak
    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 3, 2012 at 20:07.

    na pewno smakowało bedzie jak dawniej

    dziekuję za serduszko

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super wspomnienie smaku z
    Zgłoszony przez Anna500 na grudnia 3, 2012 at 19:21.

    Super wspomnienie smaku z dzieciństwa, dziękuję, zrobię w tym roku na święta tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak sobie pomyślałem że TM
    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 3, 2012 at 05:39.

    tmrc_emoticons.)

    tak sobie pomyślałem że TM parzenie i mielenie maku zrewolucjonizował

    i to chciałem podkreślić w tym przepisie

    dzięki  wielkie za uznanie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przykro mi bardzo ale ta
    Zgłoszony przez Vigosz na grudnia 2, 2012 at 13:46.

    przykro mi bardzo ale ta wersja konkursowa juz została wchłonieta

    następna dopiero bedzie na wigilię tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podam adres, to mi przeslesz
    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 2, 2012 at 12:20.

    Podam adres, to mi przeslesz tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Ahahaha tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  Swietne tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetnie, że zamieściłeś ten
    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 2, 2012 at 11:33.

    Big Smile Cooking 2 Świetnie, że zamieściłeś ten przepis, bo makówek to jeszcze tutaj nie było. To bardzo dobre i słodziutkie danie swiąteczne.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze