3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makówki śląskie na Boże Narodzenie


Wydrukuj:
4

Składniki

7 porcja/porcje/porcji

Makówki śląskie na Boże Narodzenie

  • 20 kromek bułki pszennej lub chałki z ABC
  • 250 g mak
  • 350 g mleko
  • 250 g woda
  • 100 g rodzynki
  • 100 g Orzechy
  • 100 g migdały
  • 150 g Miód
  • 100 g cukier
  • 6
    50min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Masa makowa
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

    2. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/ obr. 10

    3. Do naczynia miksującego dodać mleko,wodę, rodzynki, cukier, podgrzać [/b]20 min/90°C/obr. 3[/b]

    4. Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami dodać miód, wymieszać kopystką 5-10 s/obr.4, odstawić do ostygnięcia do 60 o C

    5. Przełożyć do ozdobnego głębokiego naczynia warstwę makowej masy (ma być dosyć rzadka) na przemian z warstwą chałki lub bułeczki pokrojonej w kromki. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być wykonana z masy makowej.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Masa powinna być dosyć płynna tak by warstwy kromek bułki zmiękły i stworzyły wilgotną masę. Bedą to już moje 3 święta, podczas których rodzina zajada się tymi wspaniałymi makówkami. Polecam wypróbujcie i napiszcie jak samokowały.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pucher: U mnie niestety nie lubią olejku...

    Zgłoszony przez gmw5 na grudnia 30, 2020 at 19:37.

    Pucher: U mnie niestety nie lubią olejku migdałowego. Pomijam go, ale owszem można dodatkowo aromatyzować i go dodać.

    gmw5

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam ja do tej makówki daje jeszcze olejek...

    Zgłoszony przez Pucher na grudnia 23, 2016 at 10:06.

    Witam ja do tej makówki daje jeszcze olejek migdałowy który dodaje pięknego zapachu i smaku smacznego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis zmniejszyłam tylko ilość miodu do...

    Zgłoszony przez tylko na grudnia 22, 2016 at 21:50.

    super przepis zmniejszyłam tylko ilość miodu do 50 g ale to już według upodobań w 100% polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze