3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makiełki TATUSIOWE


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Makiełki

  • 500 g maku
  • 220 g cukru
  • 3 litry mleka
  • 8 bułek z przedziałkiem
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    MAKIEŁKI
  1. Mak wsypać do Blokada naczynia miksującego i zmielić 3 min. / obr.10 Mleko zagotować w garnku. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem tak by mleko lekko zakryło mak. Założyć miarkę na pokrywę Blokada naczynia miksującego i odstawić do przestudzenia.
    W między czasie bułki pokroić w dość dużą kostkę ok.3-4 cm. Przełożyć do kamiennego garnka.
    Do Blokada naczynia miksującego z przestudzonym makiem wsypać cukier i zmielić 1min / obr.10
    Tak przygotowaną masę makową przełożyć do kamiennego garnka z pokrojonymi bułkami dolać resztę mleka i dobrze wymieszać.
    Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
    Gotowe.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bułki muszą być dobrej jakości z piekarni nie z marketu.

Przechowywać w lodówce.

Jest to potrawa z przepisu mojego taty, która jest hitem w mojej rodzinie od wielu lat.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A to ciekawe muszę kiedyś wypróbować ....

    Zgłoszony przez Gladzinka na stycznia 16, 2017 at 11:22.

    A to ciekawe muszę kiedyś wypróbować .

    Pozdrawiam i dziękuję za komentarz Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne w wersji z chałką

    Zgłoszony przez kamilasz0907 na grudnia 27, 2016 at 17:06.

    Pyszne w wersji z chałką tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze