Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
Chałka (przepis Radość Gotowania str. 260) - Połowa porcji.
Masa makowa
- 200 g orzechów włoskich i migdałów
- 500 g maku
- 350 g mleka
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Chałkę pokroić na kostkę (można opiec w opiekaczu - optymalnie.)
2. Układać na zmianę, w misce, warstwę chałki, warstwę maku, warstwę chałki i tak dalej. (na wierzchu powinien być mak)
3. Wierzch udekorować płatkami migdałów, skórki cytrynowej i orzechami.
4. Gotowe makówki włożyć do lodówki na minimum kilka godzin, można też przygotować jeden dzień wcześniej - będą bardziej "przegryzione". Przed podaniem lepiej jest wyjąć je z lodówki by nieco się ogrzały.
1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały, rozdrobnić 3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć 250 g maku, zemleć 30 s/ obr. 10 przełożyć do innego naczynia, powtórzyć tę czynność z drugą połową maku.
3. Do naczynia miksującego dodać wcześniej zmielony mak, mleko, rodzynki, cukier i miód, podgrzać 15 min/90°C/obr. 3
4. Dodać rozdrobnione orzechy z migdałami, wymieszać przy pomocy kopystki 5-10 s/obr.4, przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
Przygotowanie makówek.
Masa makowa.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCoś nie tak z tym przepisem Za suche i za dużo...
Coś nie tak z tym przepisem Za suche i za dużo cukru,miodu.
Strasznie suche makówki i przerażliwie słodkie.
W tym roku z tego przepisu zostalam bez makówek
Makówki robię podobnie,
Makówki robię podobnie, przepis dostałam od "Ślązaczki" Polecam dla Łasuchów super deser Pozdrawiam
Tereniu, Ty zawsze musisz
Tereniu, Ty zawsze musisz czymś zaskoczyć Nasza zakręcona gwiadko bożonarodzeniowa! Świetny pomysł nie tylko na góralskie czy śląskie stoły Z pewnością spróbuję