3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lody pistacjowe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 100 g ołuskanych pistacji (solonych)
  • 140 g cukru pudru z wanilią (wykonanego wcześniej w TM)
  • 650 g mleka 2%
  • 200 g śmietanki 36%
  • 6 żółtek
  • 6
    14h 0min
    Czas całkowity 14h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Lody pistacjowe
  1. 1. Pistacje ołuskać (po ołuskaniu ma być 100g), odstawić garstkę.

    2. Pistacje zmiksować w Blokada naczynia miksującego 10s./obr.8 

    3. Dodać resztę pistacji Blokada naczynia miksującego 10 s./obr.6 

    4. Do Blokada naczynia miksującego dodać mleko, cukier, śmietankę i żółtka.

    5. Składniki gotować 8min./90 C/obr.2

    6. Po ugotowaniu przelać do miski, odłożyć do wystygnięcia, a następnie do zamrażarki.

    7. Po 5 h masę przemieszać ponownie w TM 20s./obr.6

    8. Wstawić do zamrażaki na 8h.

    9. Przed podaniem wymieszać ponownie 20s./obr.6

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Uwielbiam pistacje i czekałam

    Zgłoszony przez joanna_z na lipca 31, 2016 at 23:42.

    Uwielbiam pistacje i czekałam na taki przepis! Lody wyszły świetne, choć dodałam zwykły, brązowy cukier zamiast pudru. Kolejnym razem zmiksuję orzechy dłużej, żeby lody były zupełnie kremowe - choć z drobinkami pistacji też ciekawie smakują tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze