3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LODY KOKOSOWE STRACIATELLA (BEZ LAKTOZY)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

SKŁADNIKI

  • 800 g mleka kokosowego bez konserwantów (2 puszki)
  • 1 szczypta soli, opcjonalnie
  • 1 laska wanilii, opcjonalnie
  • 100 g gorzkiej czekolady 70-85%, np. Lindt
  • 4-6 żółtek
  • 120-140 g cukru trzcinowego, (lub 90g xylitolu)
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć połamaną tabliczkę czekolady, rozdrobnić 5s/obr.5, jeżeli będą zbyt duże kawałki wydłużyć czas miksowania np. 3s/or. 6, czekoladę przełożyć do innego naczynia

    2. przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka, całość włożyć do naczynia miksującego

    3. dodać mleko kokosowe, cukier, żółtka, sól, gotować 8min/90st/obr.2

    4. usunąć laskę wanilii

    5. masę przelać do foremek do zamrażania, do wysokości max. 4 cm, całkowicie ostudzić

    6. do ostudzonej masy dodać rozdrobioną czekoladę, delikatnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 8-10 godz.

    7. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika i odstawić na 10 min, pokroić na kawałki ok. 4x4cm, połowę porcji włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.6, następnie wymieszać przy pomocy kopystki 10s/obr.4

    8.  formować gałki lodów, podawać bezpośrednio po przygotowaniu 

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smak masy boski, mogłabym zjeść bez...

    Zgłoszony przez aha_2006 na marca 27, 2022 at 21:12.

    Smak masy boski, mogłabym zjeść bez zamrażania. Czekolada w podanej ilości zgubiła smak kokosa, masa zrobiła się wiórowata i niepotrzebnie bardziej kaloryczna, ale to moje osobiste doznania smakowe. Będę próbowała z mniejszą ilością czekolady.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dwa razy lody są

    Zgłoszony przez diabelnieanielska na września 11, 2016 at 19:59.

    Robiłam dwa razy tmrc_emoticons.) lody są pyszne tmrc_emoticons.) goście zachwyceni i zaskoczeni, że można zrobić takie dobre domowe lody. No i córeczka która jest uczulona na białko mleka krowiego też mogła je zjeść co cieszy mnie podwójnie tmrc_emoticons.) POLECAM!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwaga dla bezglutenowców -

    Zgłoszony przez Pyza_76 na sierpnia 16, 2015 at 21:02.

    Uwaga dla bezglutenowców - czekolada Lindt może zawierać gluten tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że są smakosze

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na maja 4, 2015 at 16:50.

    Cieszę się, że są smakosze mleka kokosowego, poza tym to alternatywa dla mleka krowiego, które często wywołuje alergie. Pozdrawiam ASIA MORAWSKA

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To również przepis dla mnie

    Zgłoszony przez baszkoz na kwietnia 30, 2015 at 22:40.

    To również przepis dla mnie .Dziękujętmrc_emoticons.) Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ależ to przepis dla mnie! Już

    Zgłoszony przez Maliniak na kwietnia 28, 2015 at 14:57.

    Ależ to przepis dla mnie! Już nie pamiętam kiedy jadłam lody inne niż sorbety! Biegnę dzisiaj po mleko kokosowe i robię! Dziękuję za przepis  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze