3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

LODY CZEKOLADOWE BEZ LAKTOZY


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

LODY

  • 10 g kakao
  • 600 g mleka kokosowego (np. z puszki, bez konserwantów)
  • 120 g cukru trzcinowego (lub 90 ksylitolu)
  • 4 żółtka
  • 1 szczypta soli (np. himalajskiej)
  • 100 g czekolady 70% (np. Lindt)
  • 6
    10h 15min
    Czas całkowity 10h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE

    1. do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.8, czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

    2. dodać kakao, mleko, cukier, żółtka i sól, gotować 8min/90st/obr.2

    3. masę przelać do foremek do zamrażania, do wysokości max. 4 cm, całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 8-10 godz.

    7. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika i odstawić na 10 min, pokroić na kawałki ok. 4x4cm, połowę porcji włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.6, następnie wymieszać przy pomocy kopystki 10s/obr.4, to samo zrobić z drugą połową masy

    8.  formować gałki lodów, podawać bezpośrednio po przygotowaniu 

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy