Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego, (na 0,5 l. mleka)
- 10 g mąki pszennej, (1 łyżka)
- 150 g cukru
- 12 g kakao, (1,5 pełnej łyżeczki)
- owoce (wedle upodobania): maliny, jeżyny, truskawki, borówki amerykańskie, czarna porzeczka
- 200 g masła, miękkiego
- 375 g mleka
- 5 żółtek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub malinowej, (każda na 0,5 l. wody)
- 2 opakowania biszkoptów okrągłych, (każde po 120 g)
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
2. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody (mniej niż standardowo).
3. Do naczynia miksującego dodajemy po kolei: mleko, żółtka, proszek budyniowy, mąkę i cukier. Gotujemy 10 min/temp.90 st. C/obr 3,5.
4. Wyciągamy naczynie miksujące z obudowy. Przykrywamy budyń folią do żywności w taki sposób, aby folia dotykała budyniu (zapobiegnie to tworzeniu się kożucha). Pozostawiamy budyń do całkowitego ostygnięcia.
5. W czasie kiedy budyń stygnie odlewamy trochę galaretki, maczamy w niej biszkopty i układamy w tortownicy.
6. Wystygnięty budyń odkrywamy, naczynie umieszczamy w obudowie. Ustawiamy obroty 1,5 (bez ustawiania czasu) i przez otwór w pokrywie dodajemy po trochu miękkiego masła. Czynność ta zajęła mi około 10 minut.
7. Połowę kremu wylewamy na biszkopty. Do drugiej części kremu dodajemy kakao i mieszamy 2 minuty /obr 2,5.
8. W tym czasie na jasny krem wykładamy warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Na biszkopty wykładamy ciemny krem. Wyrównujemy i wkładamy tortownicę do lodówki do stężenia.
9. W międzyczasie przygotowujemy owoce. Duże truskawki kroimy na części. Owoce ( w ilości: ile sie zmieści w tortownicy) wykładamy na krem. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi z blogu kulinarnego www.mojewypieki.com pani Doroty Świątkowskiej.
Ciasto nie tylko sezonowe: ja użyłam owoców mrożonych.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNiestety u mnie masa wyszła płynna....ale i tak...
Niestety u mnie masa wyszła płynna....ale i tak zajadamy łyżeczkami bo ,,ciacho"jest pyszne.A i mój błąd bo dodałam budyń z cukrem i trochę przełożyłam.Ale spróbuję jeszcze raz bo smak jest super!
przepis super pyszne polecam
przepis super pyszne polecam
robiłam wyszło bardzo dobre
robiłam wyszło bardzo dobre
Dziękuję za uwagę. Juz
Dziękuję za uwagę. Juz poprawiam. Masła 200 gramów. Pozdrawiam.
a ile tego masła? w spisie
a ile tego masła? w spisie składników go nie ma.