Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
- 1000 g mleka
- 10 żółtek
- 260 g cukru
- 40 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- skórka z jednej cytryny, organicznej
- 1 laska cynamonu
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, 200 g cukru, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i sól, ubić 15s/obr.3.
- Dodać skórkę z cytryny i laskę cynamonu, gotować 12min/90ºC/obr. 2.
- Wyjąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Przełożyć masę do 8 żaroodpornych salaterek i pozostawić do ostygnięcia (do temperatury pokojowej). Posypać równomiernie cukrem (60 g) i opalać palnikiem, dopóki cukier się nie stopi tworząc cienką, delikatną, złocistobrązową warstwę karmelu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzDzisiaj zrobię-brzmi smakowicie
Dzisiaj zrobię-brzmi smakowicie