3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem kataloński


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • 1000 g mleka
  • 10 żółtek
  • 260 g cukru
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • skórka z jednej cytryny, organicznej
  • 1 laska cynamonu
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, 200 g cukru, mąkę kukurydzianą, cukier wanilinowy i sól, ubić 15s/obr.3.
    2. Dodać skórkę z cytryny i laskę cynamonu, gotować 12min/90ºC/obr. 2.
    3. Wyjąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Przełożyć masę do 8 żaroodpornych salaterek i pozostawić do ostygnięcia (do temperatury pokojowej). Posypać równomiernie cukrem (60 g) i opalać palnikiem, dopóki cukier się nie stopi tworząc cienką, delikatną, złocistobrązową warstwę karmelu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz