Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
- 1 pomarańcza, duża, soczysta ze skórką, organiczna lub wysuszona sparzona pokrojona na kawałki
- 100 g masła, bardzo miękkiego pokrojonego na kawałki, lub oleju słonecznikowego, plus dodatkowa porcja do posmarowania formy
- 130 g śmietany kremówki, 30% lub 36% tłuszczu
- 250 g mąki tortowej, plus dodatkowa porcja do posypania formy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 szczypty soli
- 3 jaja
- 250 g cukru
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180⁰C
- Do naczynia miksującego włożyć cukier, jajka, i pomarańczę, wymieszać 3min/37⁰C/obr.5
- Dodać masło i śmietanę, wymieszać 5s/obr.4
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 15s/obr3
- Formę do pieczenia posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Przelać masę do formy i delikatnie wygładzić wierzch. Piec około 40-45 min (180⁰C), sprawdzić patyczkiem konsystencję (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
- Ciasto pokroić i podawać po całkowitym wystygnięciu
Wskazówki:
- Ciasto przed pieczeniem można posypać cukrem, by wytworzyła się skorupka. Można także posypać cukrem pudrem już upieczony i ostudzony placek.
- Dzięki skórce pomarańczy ciasto ma charakterystyczny, aromatyczny smak i wilgotną konsystęcję
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przydatne przybory kuchenne:
- Naczynie żaroodporne lub forma do pieczenia (30x24x6cm)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzUdało się upiec bez zakalca ale zmodyfikowalam...
Udało się upiec bez zakalca ale zmodyfikowalam przepis. Dodałam tylko skórkę od pomarańczy, oleju wlałam 80g a śmietanki 70ml. Dodałam 30 g mąki więcej.
AnetEn:...
AnetEn:
Hej, mi nie udało się zrobić zakalca. Przyczyn z których może powstać zakalec może być wiele(temeratura składników, czas mieszania,itp)Spróbuj może na spokojnie przeanalizować krok po kroku co robiłaś i w jaki sposób.
Powodzenia☺
Niestety ciasto robiłam 3 razy i chyba więcej...
Niestety ciasto robiłam 3 razy i chyba więcej nie spróbuję... dwa razy wyszedł zakalec... ostatnim razem robiłam z jogurtem i zdecydowanie bardziej wyrósł niestety w środku dalej zakalec.... ehhh a szkoda bo zapach jest obłędny...
robiłam już kilka razy to ciasto ale zawsze...
robiłam już kilka razy to ciasto ale zawsze wychodzi mi zakalec, nie wiem w czym problem
Polecam ciasto jako babkę
Polecam ciasto jako babkę wielkanocną. Rozpływa się w ustach.
Witam Polecam wszystkim tą
Witam
Polecam wszystkim tą babeczkę jest boska rozpływa się w ustach .
Napewno zagości na moim stole częściej.
Wygląda apetycznie.Dodaje do
Wygląda apetycznie.Dodaje do ulubionych