3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 6 jajek
  • 1 szczypty soli
  • 250 gramów Czekolady gorzkiej
  • 130 gramów masła, + dodatk. porcja do smarowanai blachy
  • 150 gramów cukru
  • 50 gramów mąki

Polewa czekoladowa

  • 100 gramów Czekolady gorzkiej
  • 60 gramów wody
  • 60 gramów cukru
  • 20 gramów masła
  • 6
    40min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Nagrzać piekarnik 180 stopni.


    Założyć motylek. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka i dodać sól, ubić 5 min obr 3. Zdjąć motylek. Ubite białka przełożyć do innego naczynia i włożyc do lodówki


    Do naczyna miksującego włożyć czeklodę rozdrobnić 10s obr.7


    Dodać masło , roztopić 4 min/ 50 stopni/ obr. 2


    Dodać cukier i żółtka wymieszać 20s/ obr. 4


    Dodać mąkę i wymieszać.


    Do ubitych białek dodać masę czekoladową i delikatnei wymieszać.


    Masę wlać do wysmarowanej masłem formy i śr. ok 20 cm i piec w piekarniku 30 min


     

  2. Polewa czekoladowa
  3. W połowie czasu pieczenia ciasta pzrygotować polewę.


    Do naczynai miskującego włozyćczekoladę, rozdrobnić 10s/ obr.7


    Dodać cukier, wodę i gotować 15 min/100 stopni/ obr. 3


    Dodać masło, wymieszać 25 s/ obr. 4


    Polać wyjęte ciasto polewą

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Cisato można udekorować wiórkami białej czekolady, ale to w momencie jak polewa przestygnie trochę bo inaczej wiórki się roztopią.


Smacznego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pycha

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:07.

    Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A dla mnie ok Ciasto wyszło

    Zgłoszony przez kubota na października 2, 2013 at 09:17.

    A dla mnie ok Ciasto wyszło choć miałam lęki czytając komentarze. Jest ciężkie , gęste czekoladowe bo to taki rodzaj ciasta. Polałam polewą z gorzkiej czekolady i dzieciaki wcinają tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A dla mnie ok Ciasto wyszło

    Zgłoszony przez kubota na października 2, 2013 at 09:17.

    A dla mnie ok Ciasto wyszło choć miałam lęki czytając komentarze. Jest ciężkie , gęste czekoladowe bo to taki rodzaj ciasta. Polałam polewą z gorzkiej czekolady i dzieciaki wcinają tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Za gorzkie przy tej ilości

    Zgłoszony przez MarcinEŁK na marca 4, 2012 at 17:14.

    Za gorzkie przy tej ilości cukru? No ale w sumie każdy ma inne poniebienie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie ciasto jest

    Zgłoszony przez truskawka na marca 4, 2012 at 14:54.

    Jak dla mnie ciasto jest zdecydowanie za gorzkie mimo, że  jedną czekoladę zamieniłam na mleczną. Może następnym razem dodam jeszcze więcej mlecznej czekolady lub więcej cukru i będzie OK. Zdjęcie bardzo apetyczne tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze