Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Blok Czekoladowy
- 120 g wody
- 60 g żurawiny suszonej
- 200 g cukru, ilość można zmniejszyć wedle uznania
- 5 czubatych łyżeczek kakao ciemnego
- 250 g margarny
- 200 g herbatników
- 450 g mleka w proszku
- 60 g orzechów nerkowca
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia mixującego wlać wodę, dodać kakao i cukier oraz margarynę. Rozpuścić składniki 2,5 minuty 40 stopni, obroty 1,5. Sprawdzić czy składniki się rozpuściły, jeśli nie czynność powtórzyć (zależy od twardości margaryny). Dodać mleko w proszku, wymieszać 1 minutę, obroty 5. Dodać orzechy i żurawinę, znowu wymieszać 2 minuty obroty 5, pomagać kopystką, ponieważ masa powinna być gęsta. Wyłożyć do naczynia najlepiej małej podłużnej blaszki lub naczynia szklanego o podobnych kształtach i na 2 godziny wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kroić w małe kostki - porcje na raz. Smacznego.
Blok Czekoladowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZrobiłam dziś. Zaraz bedziemy próbować
Zrobiłam dziś. Zaraz bedziemy próbować
Pyszny.Trochę przerobiłam.Zamiast kakao dodałam...
Pyszny.Trochę przerobiłam.Zamiast kakao dodałam korabu,orzechy pekan,suszone morele,wiśnie,migdały w płatkach.Wszystko wedle uznania.Zamieniłam wodę na mleko 3,5 procent.Suche składniki mieszałam z mokrymi, ręcznie(najlepiej w gumowej rękawiczce😉).
Bardzo dobry przepis. Blok bardzo dobry jednak...
Bardzo dobry przepis. Blok bardzo dobry jednak przy podniesieniu temperatury o 10 stopni margaryna szybciej się rozpuszcza i miesza.
Czasy mieszania są za długie. Albo trzeba...
Czasy mieszania są za długie. Albo trzeba zrobić to mieszanie na parę razy. W poprzednim urządzeniu Hoffen spaliłem na tym przepisie silnik. Kupiłem TM5 i myślałem że sprzęt się nawet nie zająknie - a silnik słyszalnie przestawał dawać radę po 30 sekundach. Wiec wyłączyłem i domieszałem parę razy - radzę uważać bo to faktycznie ciężka masa się robi.
Herbatniki mieszam na końcu i pomagam kopystką - trzeba troche się pogimanstykowac żeby to dobrze wymieszać - ale warto - chrupkość własnie jest z herbatników. Ja nie dodaję żurawiny - w prlu tego nie widziałem ;[
Pozdrawiam.
Blok bardzo smaczny. Kłopot z wymieszaniem po...
Blok bardzo smaczny. Kłopot z wymieszaniem po dodaniu herbatników i pozostałych bakalii. Na drugi raz włożę je bezpośrednio do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dodam masę.może będzie łatwiej. Herbatników musi być sporo, wówczas nie czuć mleka w proszku i blok jest chrupiący.
Niestety ani trochę nie przypomina tego,...
Niestety ani trochę nie przypomina tego, któy pamiętam z dzieciństwa. Za słodki, za gumowaty, za mało chrupki. A robi się go koszmarnie, kilka razy musiałam wyłączać i dodatkowo pomagać kopystką. Więcej tego nie zrobię
niestety - za mocno kakowy i gumowaty, a powinien...
niestety - za mocno kakowy i gumowaty, a powinien być kruchy i lekki
faktycznie trochę gumowa ta
faktycznie trochę gumowa ta czekolada
Bardzo dobry
Bardzo dobry
Mój ulubiony deser z
Mój ulubiony deser z dzieciństwa, można dodać orzechy włoskie lub laskowe PYchotka
Pycha :)
Pycha
prosty w wykonaniu i smaczny,
prosty w wykonaniu i smaczny, polecam
Genialny!!!!
Genialny!!!!
Nie wyszedł totalnie a miał
Nie wyszedł totalnie a miał być na prezent gwiazdkowy jest sztywny ale ciagnący jak miękkie krówki. Co z tym mogę jeszcze zrobić? W lodówce jest już 12h
Pycha Pozdrawiam
Pycha Pozdrawiam
Wyszedł super ale dodałam
Wyszedł super ale dodałam tylko 150g cukru i rozpuszczałam w 45 stopniach. Mój syn go uwielbia
Według mojego przepisu tak
Według mojego przepisu tak dodaje się razem z żurawiną i orzechami ,oczywiście pokruszone
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dodany do wypróbowania. Mam
Dodany do wypróbowania. Mam tylko jedno pytanie: Co z herbatnikami? Dodajemy je razem z orzechami i żurawiną? Pozdrawiam