3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet z cukinii.


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

składniki

  • 2 marchewki(średnie)
  • 2 cebule
  • 5,6 ząbków czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 150 g bułki tartej
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty curry
  • 2 szczypty imbiru sypkiego
  • 2 szczypty chilli
  • 4 jajka cale
  • sól,pieprz,gałka muszkatułowa wdł.uznania
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 pęczka pietruszki natki
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1000 g cukinia
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wykonanie
  1. 1.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  2. 2.Cukinię i marchewkę wrzucić do naczynia,rozdrobnić 8sekund/obr4/5

  3. 3.Odcisnąć z nadmiaru soku,przełożyć do innego naczynia.

  4. 4.Do misy wrzucić zioła ,cebulę i czosnek,zmiksowac 8s/obr5.Dodac oliwę i dusić ok 3min/100s/obr 2Obroty wsteczne

  5. 5.Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypac odrobiną bułki tartej.

  6. 6.Do podduszonych ziół ,cebuli i czosnku dodać zmiksowaną cukinię z marchewką,bułkę tartą,przyprawy,jajka .Wymieszać 30s/obrotyObroty wsteczne1lub2

  7. 7.Mase przełożyć do formy,piec ok 1 godzinę.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

15 minut przed końcem pieczenia można posypać startym serem(np.cheddar)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • polecam ten do przetestowania...

    Zgłoszony przez Psotka69 na września 27, 2019 at 15:12.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mnie nie wyszedł, chyba za mało odcisnęłam...

    Zgłoszony przez Abrakadabra 123 na września 27, 2019 at 13:20.

    Mnie nie wyszedł, chyba za mało odcisnęłam cukinię, wyszedł mokry wręcz się rozlatywał a smak jak dla mnie niejadalny;mdły i ciapkowaty. Widocznie źle coś zrobiłam bo widzę większość pozytywnych komentarzy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi nie wyszedł, rozlatywały się. JAK dla mnie...

    Zgłoszony przez kasiasliwa na lipca 26, 2019 at 10:50.

    Mi nie wyszedł, rozlatywały się. JAK dla mnie za dużo marchewki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka, doprawione wg uzniania - szybko i łatwo...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na października 4, 2018 at 09:57.

    pychotka, doprawione wg uzniania - szybko i łatwo się robitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry ...

    Zgłoszony przez Jola_K. na września 25, 2018 at 11:31.

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.)

    Przepis podobny do: PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX
    robiłam ten. Zamiast oliwy dałam zwykły olej, zamiast papryczki chilli - szczyptę suszonej ostrej papryki, a imbir (bo nie miałam) zastąpiłam miętą cytrynową (oregano kubańskie), do zmielenia z pozostałymi ziołami- ok. 5 listków. Wyszło super, polecam na lunch do pracy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eksta przepis! ...

    Zgłoszony przez ilionesku na sierpnia 26, 2018 at 14:03.

    Eksta przepis!
    W kroku 4 dodaję odrobinę papryki czerwonej.
    Nie przepadam za imbirem, więc go pomijam. Smak pasztetu jest świetny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet jest przepyszny

    Zgłoszony przez katarzyna1184 na marca 6, 2018 at 10:54.

    Pasztet jest przepyszny tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA...

    Zgłoszony przez GUNIA na września 27, 2017 at 20:56.

    PASZTET Z CUKINII AGNIESZKI MACIĄG - WERSJA THERMOMIX







    DRUKUJ







    Czas przygotowania


    10 min





    Czas gotowania


    1 godzina





    Czas całkowity


    1 godzina 10 min












    SKŁADNIKI





    800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!)






    1 duża marchewka






    2 cebule






    1 papryczka chili






    5 ząbków czosnku






    60g oliwy z oliwek






    ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)






    1 łyżeczka kurkumy






    1 łyżeczka imbiru






    1 łyżeczka przyprawy curry






    4 jajka całe






    pęczek natki pietruszki posiekany






    duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.






    sól i pieprz do smaku











    WYKONANIE





    Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.






    Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.






    Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.






    Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.






    Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.






    Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2, wsteczne






    Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.






    Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.






    Masę przełóż do foremki.






    Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.











    UWAGI


    Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pasztet jest przepyszny, dodałam zamiast cukini...

    Zgłoszony przez donia-jimmy na września 3, 2017 at 15:49.

    pasztet jest przepyszny, dodałam zamiast cukini kabaczka, 700 gr bo tyle akurat ważył jeden.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Lenka2006 na września 3, 2017 at 11:21.

    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry pasztecik na pewno do niego wrócę

    Zgłoszony przez celka9 na września 2, 2017 at 17:45.

    Bardzo dobry pasztecik na pewno do niego wrócę SmileSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agnieszka.dec:cieszę się,że smakował

    Zgłoszony przez Lenka2006 na września 2, 2017 at 11:47.

    agnieszka.dec:cieszę się,że smakowałtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet wyśmienity! Następnym razem spróbuję...

    Zgłoszony przez agnieszka.dec na sierpnia 30, 2017 at 09:17.

    Pasztet wyśmienity! Następnym razem spróbuję też mniej orientalnie i zrezygnuję z imbiru i curry, a postawię na zioła i czosnek. Zamiast chili dodałam 1 żółtą papryczkę jalapenos. Zrezygnowałam też z dodatkowej bułki tartej i masła potrzebnych do wypełnienia formy, na rzecz papieru do pieczenia. Polecam i smacznego! Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mimo, iż nie miałam tylu świeżych ziół...

    Zgłoszony przez olika na stycznia 14, 2017 at 13:43.

    Mimo, iż nie miałam tylu świeżych ziół i zastąpiłam je suszonymi, wyszedł bardzo dobry tmrc_emoticons.) Z pewnością wrócę wielokrotnie do tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry polecam)

    Zgłoszony przez Glizdka25 na listopada 1, 2016 at 14:44.

    Bardzo dobry polecamtmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry pasztet,

    Zgłoszony przez MonRaf na września 20, 2016 at 15:59.

    Bardzo dobry pasztet, aromatyczny i zdrowy. Polecam! Ja robiłam z połowy porcji i wyszedł spory 30 cm kawałek. Pasztet w piekarniku nawet ładnie urósł a później opadł. nie jest suchy, wystarczająco wilgotny. Warty spróbowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie...!

    Zgłoszony przez Lechorek na września 16, 2016 at 08:34.

    Wygląda apetycznie...!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet - pierwsza

    Zgłoszony przez kasia-winters na września 15, 2016 at 18:30.

    Pasztet - pierwsza klasa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze