3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ROLADA Z DORSZA W MAŚLE MUSZTARDOWYM Z ROZMARYNEM, PIETRUSZKĄ, MIODEM I SKÓRKĄ Z CYTRYNY


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

folia aluminiowa

Potrzebne:

  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 filety z dorsza
  • liście z 2 gałązek natki pietruszki
  • kilka listków rozmarynu (ok. 4)
  • skórka z cytryny (ok. 1/4)
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g kaszy białej gryczanej
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    GOTOWE :)
  1. Nakładamy na talerz i polewamy masełkiem, które nabrało smaku a wytopiło się podczas duszenia tmrc_emoticons.)

  2. KROK - 1
  3. Wrzucamy do naczynia miksującego listki natki pietruszki i listki rozmarynu.

    Rozmaryn nadaje wyrazisty smak, dlatego lepiej zaczynać od mniejszej ilości listków, stopniowo zwiększając przy kolejnym takim daniu, by "wyłapać smak" który najbardziej nam odpowiada.

     

  4. Siekamy  3 s./obr.8. Zgarniamy kopystką i powtarzamy 3 s./ obr.8.

    Przekładamy do miseczki zapomocą kopystki.

    Naczynie płukamy.

  5. Filety z dorsza opruszamy solą i pieprzem.

    Do miseczki z ziołami dodajemy 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczę miodu, 1 łyżeczkę masła, skórkę otartą z cytryny (ok. 1/4).

  6. Mieszamy. Powinna powstać taka masa.

  7. Masą smarujemy filety.

  8. Zawijamy w roladki

  9. Wkładamy do foli aluminiowej i do Varomy.

  10. KROK -3 gotowanie
  11. Do naczynia miksującego wlewam 600 g wody. Wkładam koszycek z kaszą gryczaną.

    Na górę Varomę z roladkami z dorsza i dusimy 25 min/Varoma/obr.1

  12. KROK - 2 Surówka
  13. Do naczynia miskującego wkładamy marchewkę, rozdrabniamy 4s./obr. 5

    Zgarniamy kopystką z boków naczynia i dodajemy kapustę kiszoną.

  14. Rozdrabniamy 4s/obr.5

    Przekładamy do miski, doprawiamy do smaku jak kto lubi: sól, pieprz, oliwia z oliwek, odrobina cukru lub bez.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Nadaję się jako danie na wynos tmrc_emoticons.)

Przepis na marynatę zaczerpnięty z książki "RYBY SĄ SUPER" - przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman, ale lekko zmodyfikowany.

UWAGA SMAK WYCHODZI WYRAZISTY I OSTRY OD MUSZTARDY - DLATEGO POPRAWIŁAM PRZEPIS NA ZMNIEJSZONA ILOŚĆ ROZMARYNU I MUSZTARDY (POPRAWIONE JUŻ W PRZEPISIE tmrc_emoticons.) )


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz