Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
Gruzińskie chinkali
- 500 g mąki pszennej, typ 480-500
- 200 g ciepłej wody
- 2 szczypty soli
- 500 gramów mięsa mielonego
- 2 cebule
- 10 gramów oliwy
- 2 łyżeczki kolendry, zmielone ziarna
- 200-250 g bulionu
- pieprz i sól, do smaku
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Zmielone mięso włożyć do miski, dodać 2 łyżeczki kolendry, 3 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu.
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić dwie cebule, drobno posiekać 7s/obr.5. Dodać oliwę i dusić poz.2 przez 2 min temp. 100° C. (cebulę można tez zeszklić na patelni). Posiekaną cebulę ostudzić i dodać do farszu. Wymieszać. Następnie mieszając dodawać stopniowo bulion tak aby farsz był mokry (puści on potem bulion w trakcie gotowania).
Włożyć do lodówki na 30-40 minut. - Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 500 g mąki pszennej i dodać 2 szczypty soli. Wlewać stopniowo 200 g ciepłej wody 2 m.30/"Ciasto" .
- Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podypywać mąką aby się nie kleiło.
Wykrawać koła o średnicy 10 cm. Wkładać małą łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki ze zdjęcia. Wrzucać na gorącą osoloną wodę.
Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 minuty. Wyjąć i posypać natką pietruszki.
Farsz
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszne 😁 kogo nie poczęstuje ten...
Przepyszne 😁 kogo nie poczęstuje ten zachwycony. Robiłam z różnych rodzajów mięsa. Z łopatki lub szynki najlepsze.
Zrobiłam dziś, przepyszne wyszły - bałam się,...
Zrobiłam dziś, przepyszne wyszły - bałam się, że gdy naleję zbyt dużo rosołu to sięciasto zrobi mokre, ale wrzucałam pierożki na bieżąco i nic takiego się nie wydarzyło. Pyszne, raz jeszcze dziękuję
uwielbiam chinkali, pychotka
uwielbiam chinkali, pychotka
Idealne
Idealne
Rewelacyjne ale odałam mniej kolendry bo nie...
Rewelacyjne ale odałam mniej kolendry bo nie przepadam . Rodzinka dosłownie wchłonęła
rudoslawa
Ja mroze surowe na desce i po ugotowaniu są...
Ja mroze surowe na desce i po ugotowaniu są równie smaczne
Przepyszne, polecam ! Zrobiłam ze schabu, bo nie...
Przepyszne, polecam ! Zrobiłam ze schabu, bo nie miałam innego mięsa pod ręką. Reszta bez zmian. Pycha
Witam wszystkich...
Witam wszystkich
czy ktoś próbował mrozić pierożki surowe ? tak by mieć gotowe na najstepny dzień? Dziękuje za odpowiedź
Rewelacja
Rewelacja
super przepis ...
super przepis
Czy mieso ma byc surowe?
Czy mieso ma byc surowe?
Jeden z najlepszych przepisów, naprawdę...
Jeden z najlepszych przepisów, naprawdę przepyszne
Wygldaj super zamierzam zrobi na niedziel ale mam...
Wyglądają super! zamierzam zrobić na niedzielę ale mam pytanie? Ile tak mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu?
Przepyszne Nie dodałam kolendry bo całkiem o...
Przepyszne Nie dodałam kolendry bo całkiem o niej zapomniałam, ale i tak smak był wyrazisty. Smakowało nam. Zupełnie coś innego
A JAKI BULION?
A JAKI BULION?
Przepyszne!!! Zjadłam właśnie i jestem...
Przepyszne!!! Zjadłam właśnie i jestem kwadratowa )))Dałam 1 łyżeczkę kolendry - i myślę,że wystarczy. Smakuje i pachnie oblędnie jakby powiedziała Królowa Restauracji
Moja Córka niejadek - też zachwycona - czyli większego dowodu na to, że watro danie zrobić - nie ma
Ile mięsa na taka porcję? Bo nie widzę w opisie
Ile mięsa na taka porcję? Bo nie widzę w opisie
Rzeczywiście pyszne. Następnym razem dam mniej...
Rzeczywiście pyszne. Następnym razem dam mniej kolendry (1 łyżeczka powinna wystarczyć)
Wyglądają pysznie. Właśnie będę robić, mam...
Wyglądają pysznie. Właśnie będę robić, mam nadzieję, że smakują równie dobrze