Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w podłużne ćwiartki
- 500 g kalarepy, pokrojonej w słupki (jak frytki)
- 500 g marchewki, pokrojonej w plasterki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 150 g groszku, mrożonego
- Sos:
- 60 g białego wina
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 15 g liści bazylii, pociętych w paski
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Warzywa :
Ziemniaki umieścić w koszyczku, kalarepę ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, marchewkę w jej górnej części. - Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek z ziemniakami, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 2.
- Do marchewki dodać groszek, dalej gotować 5 min/Varoma/obr. 2.
- Varomę i koszyczek odstawić, opróżnić naczynie miksujące.
Sos holenderski: - Do naczynia miksującego wlać wino, sok z cytryny, włożyć masło, żółtka, cukier, sól i pieprz, gotować 6 min/80°C/obr. 4.
- Dodać jogurt i bazylię, wymieszać 10 s/obr. 3.
- Ziemniaki i warzywa podawać polane sosem.
- Warzywa :
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzWarzywa zrobiłam inne, ale i tak cała tajemnica...
Warzywa zrobiłam inne, ale i tak cała tajemnica w pysznym sosie!nie miałam świeżej Bazyli To dałam suszoną, tak dość sporo i więcej pieprzu☺pycha!
pyszne . robiłam juz kilkukrotnie !
pyszne . robiłam juz kilkukrotnie !
Dziekuje za przepis😀 Polecam
Dziekuje za przepis😀 Polecam
Mniam
Mniam