3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek ziemniaczany á la pizza


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 0,25 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 300 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • Farsz:
  • 50 g płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 50 g kwaśnej śmietany, 12%
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • Ciasto
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (patrz wskazówka)
  • 250 g sera mozzarella, pokrojonego w plasterki
  • przyprawa do pizzy
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    2. Do naczynia miksującego włożyć ser parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10.
    3. Dodać pozostałe składniki, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 5.
    4. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (Ø 28 cm) lub do formy do tarty, piec 20 minut. Farsz:
    5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    6. Dodać oliwę, poddusić 2 min/Varoma/obr. 1.
    7. Dodać pomidory, majeranek, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, gotować bez miarki MT 8 min/Varoma/obr. 1(jeśli sos pryska, postawić na pokrywie koszyczek).
    8. Założyć miarkę, zmiksować 20 s/obr. 8.
    9. Sos pomidorowy wylać na podpieczone ciasto ziemniaczane, obłożyć plastrami mozzarelli, posypać według upodobania przyprawą do pizzy, zapiekać 20 minut w temp. 200 °C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Uporządkowany przepis (chyba jest ok):...

    Zgłoszony przez Agary na kwietnia 5, 2020 at 08:39.

    Uporządkowany przepis (chyba jest ok):

    50 g płatków owsianych
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    500 g ziemniaków
    0,25 łyżeczki pieprzu
    0,5 łyżeczki soli
    50 g kwaśnej śmietany
    50 g parmezanu

    5 sekund, 5 obroty --> podpiec 20 minut w temp. 200 stopni

    SOS:
    2 ząbki czosnku
    100 g cebuli
    50 g oliwy

    3 sekundy, obroty 5 --> 2 minuty, Varoma, obroty 1

    300 g pomidorów (pokrojonych lub rozdrobnić 3 sekundy, obroty 5 lub dodać pomidory z puszki
    0,25 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka "vegety"

    8 minut, Varoma, obroty 1 --> bez miarki, na koniec można zmiksować (ja tego już nie robię)

    Sos wylać na podpieczony spód, posypać ziołami do pizzy, obłożyć mozarellą (2 kulki), piec 20 minut w temp. 200 stopni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktoś mi poda skład ciasta bo trochę nie...

    Zgłoszony przez Sylwia_f na lutego 3, 2018 at 16:26.

    Czy ktoś mi poda skład ciasta bo trochę nie rozumiem tego przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka Polecam

    Zgłoszony przez kawusia na lipca 24, 2017 at 14:14.

    PychotkaTongue PolecamBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHOTA...

    Zgłoszony przez kawusia na lipca 10, 2017 at 11:14.

    PYCHOTA
    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po prostu pycha

    Zgłoszony przez ewela90210 na października 12, 2016 at 09:29.

    Po prostu pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super

    Zgłoszony przez pawpie na września 23, 2016 at 13:52.

    Super tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis.choc ciasto

    Zgłoszony przez minie2015 na lutego 21, 2016 at 11:20.

    Super przepis.choc ciasto zostawiam jak jest to na ciasto dalam SOS z grlowanych warzyw,na to podsmazane z cebula i czosnkiem pieczarki, chuda szynka na to i Mozzarella na wierzch.teraz dopiekam i nie möge sie doczekac wyniku experMentutmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem jak to sie stalo ale

    Zgłoszony przez ishanik na lutego 16, 2016 at 14:50.

    Nie wiem jak to sie stalo ale sie pomylilam i dalam ugotowane ziemniaki. Jako farsz dalam sos bolonski z przepisu na lasagne. Wyszlo pyszne!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka.U mnie też będzie

    Zgłoszony przez Estetica na października 9, 2015 at 22:28.

    Pychotka.U mnie też będzie często gościć na stole.Fajnie że można pokombinować z różnymi sosami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, na pewno bede

    Zgłoszony przez maggis na sierpnia 21, 2015 at 13:11.

    Super przepis, na pewno bede ta potrawe robic czesto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie smaczne, proste,

    Zgłoszony przez Masełko na marca 21, 2015 at 08:01.

    Danie smaczne, proste, sycące, przepis przemyślany. Można dodać jakieś mięsko i np. pieczarki i jest super!! tmrc_emoticons.). Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Robi się

    Zgłoszony przez Agary na marca 17, 2015 at 15:37.

    Super przepis! Robi się ekspresowo i bezproblemowo. W mojej ekstremalnie mięsożernej rodzinie kolejnym razem muszę na placek dorzucić nieco "padliny" typu plasterki boczku wędzonego lub jakiejś dobrej kiełbasy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CZeść Bardzo fajny przepis.

    Zgłoszony przez Martino na lutego 15, 2015 at 10:30.

    CZeść

    Bardzo fajny przepis. Ja dodałem więcej sera do ciasta a do sosu dałem 3 łyżki chili dla pikanteriitmrc_emoticons.).

    Wyszło Smaczne choć musiałem piec troche dłużej niż w przepisie.

    Pozdrawiam

    Soft JAK się staram - Nie przypalam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Filandre, dobrze zrozumiałaś,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 11, 2015 at 09:30.

    Filandre, dobrze zrozumiałaś, placek pieczesz 2 razy, wykonując krok po kroku wg przepisu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ja dobrze rozumiem, ze

    Zgłoszony przez filandre na lutego 10, 2015 at 21:47.

    Czy ja dobrze rozumiem, ze placek trzeba piec 2 razy po 20 min (20 min bez farszu i 20 z farszem)?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nawet mój synek niejadek

    Zgłoszony przez truskawka na sierpnia 7, 2014 at 13:04.

    Nawet mój synek niejadek wciągnął więc polecam  tmrc_emoticons.) Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten placek robiłam już chyba

    Zgłoszony przez MarlenaSz na marca 31, 2014 at 14:44.

    Ten placek robiłam już chyba z kilkanaście razy, z różnymi sosami, wyśmienity również sam do gulaszu  tmrc_emoticons.) Super przepis, świetna baza na szybki obiad tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niedobre nie polecam zrobiłam

    Zgłoszony przez Rączka gotuje ... na marca 11, 2014 at 08:59.

    Niedobre nie polecam zrobiłam i wyrzuciłam  tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pizza pycha 

    Zgłoszony przez bory38654 na października 22, 2012 at 20:35.

    pizza pycha  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziś robiłam bardzo dobre ,a

    Zgłoszony przez ewa klinkosch na lipca 6, 2012 at 01:09.

    dziś robiłam bardzo dobre tmrc_emoticons.p ,a ten sos to poezja przepyszny tmrc_emoticons.D będę go robić do spaghetti z dodatkiem mięsa mielonego.Zamast śmietany dałam jogurt naturalny tmrc_emoticons.8) ,zawsze tak robię wtedy danie jest mniej kaloryczne Big Smile pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    EWA


    "Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni, pół litra słodkiego ryzyka- to cały przepis na niebo w gębie". 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ten przepis jest rewelacyjny,

    Zgłoszony przez justaart na marca 31, 2012 at 10:37.

    ten przepis jest rewelacyjny, ja zawsze robie podwójną porcje ;] a czasem i dwa podwójne.. a sos można sobie dowolnie zmieniać na pieczarkowy czy mięsny - popisowe danie dla gości :]  tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •     ...nie zdążyłam spróbować

    Zgłoszony przez nitka7 na marca 9, 2012 at 01:40.

        ...nie zdążyłam spróbować - moi Panowie zjedli wszystko i poprosili o kolejną porcję!!! Big Smile Big Smile Big Smile

    no cóż nie pozostaje mi nic innego jak ponowić jutro zakupy, ale tym razem PODWÓJNA PORCJA!!! tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze