3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza Margherita


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • Ciasto (Calzone, s. 128)
  • 220 g wody, letniej
  • 1 łyżeczka cukru, lub 1 łyżeczka słodu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 1 łyżeczka soli
  • Dodatki do Margherita:
  • 300 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
  • 400 g rozdrobnionych pomidorów
  • 2 - 3 szczypty soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
  • 10 - 15 liści bazylii
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto
      Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać20 s/obr. 2.
    2. Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić 2 min/ Blokada naczynia miksującego / Ciasto. Ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski, uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
    3. Przygotowanie pizzy Margherita:
      Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
    4. Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i pozostawić do ocieknięcia na około 10 minut.
    5. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywinąć ku górze.
    6. Na cieście ułożyć pomidory i ser mozzarella, posypać solą i polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 220°C przez około 20 minut. W czasie pieczenia porwać liście bazylii, włożyć do małej miseczki i wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Posypać pizzę mieszanką bazylii i oliwy, piec w temp. 220°C przez kolejne 5 minut. Pizzę pokroić na 4 kawałki, podawać.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ROBIĘ ZAWSZE TO CIASTO A DODATKI WEDŁUG UZNANIA

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 12:11.

    ROBIĘ ZAWSZE TO CIASTO A DODATKI WEDŁUG UZNANIACooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto mistrzostwo świata, na

    Zgłoszony przez mihrunnisa na lipca 12, 2016 at 14:42.

    ciasto mistrzostwo świata, na wszelki wypadek robiłam pod rząd kilka razy żeby sie przekonać że zawsze wychodzi takie idealne tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pizza wyszła przepyszna!

    Zgłoszony przez tomessi na listopada 12, 2015 at 17:35.

    Pizza wyszła przepyszna! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pizza wyszła znakomita.

    Zgłoszony przez marta6000 na marca 5, 2015 at 21:21.

    Pizza wyszła znakomita. Przepis na ciasto wykorzystywałam już kilka razy, zawsze tak samo dobre! Polecam. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto na pizze

    Zgłoszony przez taaala na lutego 3, 2015 at 13:12.

    Bardzo dobre ciasto na pizze tmrc_emoticons.) Często gości na moim stole  Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pizza bardzo dobra,  ja

    Zgłoszony przez ania3330607 na stycznia 19, 2015 at 03:10.

    Pizza bardzo dobra,  ja rownież uważam, że ciasta starczy spokojnien na dwie pizze tmrc_emoticons.;)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam! Ciasto super, można

    Zgłoszony przez chomiczek na stycznia 21, 2014 at 21:33.

    Polecam!

    Ciasto super, można zrobić dwie pizze na cienkim spodzietmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze