3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi leniwe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 300 g twarogu
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć ser twarogowy, jajko, mąkę i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 40s/obr.3. Przełożyć na talerz, przykryć i zostawić na 30 minut. W tym czasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować.
    2. Podzielić ciasto na części, na nie klejącej się powierzchni uformować wałki (Ø 2 cm). Pokroić na kawałki o grubości 1-2 cm. Do gotującej się wody wsypać 2 łyżeczki soli, gotować pierogi 7-8 minut. W międzyczasie przygotować dodatki.
    3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
    4. Dodać cukier i tartą bułkę, podsmażyć 4min/100°C/obr.2.
    5. Pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i posypać zasmażką z tartej bułki. Danie podawać na gorąco.
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • 170g mąki

    Zgłoszony przez kociak92 na stycznia 7, 2021 at 22:06.

    170g mąki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi ciasto wyszlo sypkie i sie rozwalalo poszlo do...

    Zgłoszony przez Paula Lewandowska na lutego 28, 2020 at 14:23.

    Mi ciasto wyszlo sypkie i sie rozwalalo poszlo do wyrzucenia tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 170 gram mąki

    Zgłoszony przez Raflent na maja 10, 2019 at 23:16.

    170 gram mąki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry i szybki obiad, cała rodzina go...

    Zgłoszony przez BarbaraBielaszewska na grudnia 26, 2018 at 19:27.

    bardzo dobry i szybki obiad, cała rodzina go uwielbia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie przeczytalam komentarzy i popsulam tyle...

    Zgłoszony przez izabelka82 na marca 4, 2018 at 14:56.

    nie przeczytalam komentarzy i popsulam tyle sera...... dramat...nie polecam. twarde mączne i gumowate

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja też nie przeczytałem komentarzy i to był...

    Zgłoszony przez marcin7038 na stycznia 21, 2018 at 17:25.

    Ja też nie przeczytałem komentarzy i to był błąd. Pierogi twarde i gumowe Sad Następnym razem dodam mniej mąki, zgodnie z Waszą sugestią.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie przeczytalam komentarzy i tak z biegu zrobilam...

    Zgłoszony przez cyrena na marca 4, 2017 at 21:27.

    nie przeczytalam komentarzy i tak z biegu zrobilam z tego przepisu. twarde i gumowate. maki powinno byc max 150g. leniwe powinny byc lekkie jak chmurka. niezjadliwe, dla tych, co znaja smak i teksture oryginalnych, babcinych leniwych. bardzo sie rozczarowalam :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie leniwe wyszły twarde i jak dla mnie...

    Zgłoszony przez BluePapryka na lutego 15, 2017 at 14:06.

    Faktycznie leniwe wyszły twarde i jak dla mnie są pyszne :-P Właśnie takie jakie lubię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UWAGA!!!...

    Zgłoszony przez Patti na grudnia 23, 2016 at 10:35.

    UWAGA!!!

    W przepisie jest błąd. Za duża ilość mąki co powoduje, że nie da się tego jeść. Za twarde. Max 170-180 g mąki.

    Skonsultowane z 20-letnim mistrzem kucharskim. Smak ogólnie dobry.


    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wydaje mi sie że jest zbyt dużo mąki do ilosci...

    Zgłoszony przez so137nia na października 27, 2016 at 14:26.

    Wydaje mi sie że jest zbyt dużo mąki do ilosci twarogu. Mi wyszłe takie twarde że nikt nie chciał je jeśćtmrc_emoticons.((( Z uwagi że rodzinka nastawiła się na pierożki leniwe więc zrobiłam je jeszcze raz, ale z dużo miejszą ilością mąki i wyszły bardzo dobre!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • angela napisał:...

    Zgłoszony przez beti.no na października 21, 2016 at 17:11.

    angela napisał:

    Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale strasznie twarde i "mączne" wyszły mi te leniwe. A taką miałam ochotę na nie...




    Mi tez takie wyszly Sad

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lepsze niż te, które robiłam

    Zgłoszony przez mima_2 na października 6, 2016 at 15:11.

    Lepsze niż te, które robiłam tradycyjnie, ale jeszcze nie takie jak robiła moja babcia. Rzeczywiście są zbyt twarde. Spróbuję z tego drugiego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi bardzo smakuja pomimo ze

    Zgłoszony przez agabak na sierpnia 26, 2016 at 17:28.

    A mi bardzo smakuja pomimo ze sa twardawe za to ze ktore polecacie z ksiazki Radosc gotowania mi nie smakowaly wogole nie czuc w nich sera

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u mnie dokładnie takie

    Zgłoszony przez JoaPaj na kwietnia 20, 2016 at 17:01.

    u mnie dokładnie takie same...twarde i mączne...następnym razem spróbuję zwiększyć ilość twarogu...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Strasznie twarde. Jednak

    Zgłoszony przez Szpeja na kwietnia 16, 2016 at 22:36.

    Strasznie twarde. Jednak przepis z radosci gotowania rzadzi  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • potwierdzam fakt, że wychodzą

    Zgłoszony przez violka72 na marca 11, 2016 at 19:06.

    potwierdzam fakt, że wychodzą twarde. Następnym razem wypróbuje polecany w komentarzach przepis. I nauczka na przyszłośc, by czytać komentarze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Twarde.. cóż nauczka, żeby

    Zgłoszony przez Anna Szczęśniak na marca 3, 2016 at 16:42.

    Twarde.. cóż nauczka, żeby czytać komentarze tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety za twarde wyszly

    Zgłoszony przez gizbern na września 5, 2015 at 22:11.

    niestety za twarde wyszly

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie polecam, bardzo twarde

    Zgłoszony przez annarusinek na lipca 27, 2015 at 12:39.

    nie polecam, bardzo twarde

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety wyszły mi za twarde.

    Zgłoszony przez karolina_1602 na lipca 20, 2015 at 12:38.

    Niestety wyszły mi za twarde. Nie polecam tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co mam zrobić, jeśli ciasto

    Zgłoszony przez zipvirgin na maja 20, 2015 at 07:39.

    Co mam zrobić, jeśli ciasto jest bardzo klejące? 450 g twarogu i 200 g mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie polecam tego przepisu,

    Zgłoszony przez Annas11 na maja 14, 2015 at 11:31.

    nie polecam tego przepisu, piergi wychodzą bardzo twarde

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie trochę gumowe.....

    Zgłoszony przez BożenaTM5 na kwietnia 23, 2015 at 20:49.

    Faktycznie trochę gumowe.....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 450g sera i 200g mąki, jajko-

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 19, 2015 at 16:08.

    450g sera i 200g mąki, jajko- jak w "Radości gotowania" i są dobre nawet bez dodawania ziemniaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również robiłam z przepisu

    Zgłoszony przez ania3330607 na stycznia 19, 2015 at 03:15.

    Ja również robiłam z przepisu 450 g twarogu, 200g mąki itd itd, tylko, że mi też wyszyły dość twarde - ale zwalilam na fakt, że robiłam z pół porcji, a czas mieszania taki jak dla dużej porcji, więc prawdopdobnie to było przyczyną ich twardości - za długo się wyrabiały. Chyba tmrc_emoticons.;)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, rodzinie

    Zgłoszony przez Ananaska007 na listopada 11, 2014 at 19:06.

    Bardzo dobre, rodzinie smakowały , następnym razem dam mniej maki bi ciut za twarde wyszły tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Twardawe wyodzą. Wolę przepis

    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:35.

    Twardawe wyodzą. Wolę przepis z Radość Gotowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na pewno masz rację, SAM.

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 15, 2014 at 09:20.

    Na pewno masz rację, SAM. Myślałam tylko, że jeśli przepis jest dodany przez zespół Thermomix, to musi byc wypróbowany i smaczny...  Następnym razem spróbuję z przepisu z książki "Radośc gotowania" ( koleżanka bardzo chwaliła te pierogi ). tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • myślę, że ich twardość wzięła

    Zgłoszony przez SAM na marca 11, 2014 at 13:18.

    myślę, że ich twardość wzięła się z dużej ilości mąkitrzeba zmienić proporcje sera do mąki tmrc_emoticons.) dodać więcej sera a mniej mąki.Ciasto przez to może stanie się mniej wygodne do wyrabiania, ale na pewno zyska na smaku tmrc_emoticons.)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja, niestety zrobiłam z tego

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 11, 2014 at 11:40.

    Ja, niestety zrobiłam z tego przepisu z książki "Tak lubię gotowac". Żałuję, że wcześniej nie przeczytałam tych komentarzy- pierogi wyszły twarde i niesmaczne tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię zawsze z wersji z

    Zgłoszony przez Pippi na lutego 3, 2014 at 15:43.

    Robię zawsze z wersji z Radości Gotowania i są przepyszne!  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam ale dałam 500g

    Zgłoszony przez czarnulka83 na lutego 3, 2014 at 13:24.

    Ja robiłam ale dałam 500g twarogu i 200g mąki wyszły rewelacyjne. Córka zajadała się nimi aż miło było ptarzeć. W jednej książce jest przepis taki jak wyżej, a  w drugiej 450g twarogu i 200g mąkitmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam każdemu , ale z

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 30, 2014 at 15:09.

    Polecam każdemu , ale z książki "Radość gotowania",  a tam jest 450g sera , 200gmąki i 1jajko. Sposób wykonania identyczny. To bardzo proste i super szybkie danie, u mnie pochłaniane migiem. Dla moich niejadków muszę robić dwie porcje, więc wyobraźcie sobie jakie to dobre! (6 osób).Big Smile 

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WŁAŚCIWE SKŁADNIKI NA

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 30, 2014 at 02:09.

    WŁAŚCIWE SKŁADNIKI NA "LENIWE":

    450g twarogu tłustego (najlepszy w kostce a nie z wiaderka, bo jest za "mokry")

    200g mąki pszennej

    1 jajko

    1/2 łyżeczki soli

    wykonanie wg przepisu.

    Część twarogu możemy zastąpić gotowanymi ziemniakami (ostudzonymi, tak jak na kopytka)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czemu, w przepisie

    Zgłoszony przez Ruda na października 4, 2013 at 20:09.

    Nie wiem czemu, w przepisie nie ma ziemniaków. Co to za leniwe bez ziemniaków :P Nie dziwię się, że wychodzą twarde, ja się biorę za robienie wersji właściwej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba wole nic nie napisać

    Zgłoszony przez monika6500 na września 6, 2013 at 06:09.

    tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png" alt="tmrc_emoticons.(" height="19" width="19"> :O tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.-~ Puzzled" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="tmrc_emoticons.~" height="19" width="19"> Chyba wole nic nie napisać tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.-~ Puzzled" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="tmrc_emoticons.~" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NIE! NIE! NIE! To, że są

    Zgłoszony przez izabela.s na lutego 27, 2013 at 19:33.

    NIE! NIE! NIE!

    To, że są twrade i nie do jedzenia, to jedno, ale jeszcze gorsze jest to, że przepis jest sygnowany znaczkiem: [[wysiwyg_imageupload:321:]]NIE POLECAM!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Twarde kamienie !!!!!!!! :~

    Zgłoszony przez danuta Jozwiak na lutego 4, 2013 at 17:01.

    Twarde kamienie !!!!!!!!tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.~ przepis jest beznadziejny .Tak zlych pierogow leniwych jeszcze nie jadlam .

    NIE POLECAM !!!!!!!! 

    JUZ NIGDY ICH NIE ZROBIE .CZY KTOS SPRAWDZA TE PRZEPISY?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne,szybkie

    Zgłoszony przez Agniesia1 na listopada 16, 2012 at 11:21.

    Smaczne,szybkie danie,polecam.Jednak ja tez dałam 450g sera,200g mąki , jedno jajo i wyszły super. Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetne leniwe

    Zgłoszony przez bory38654 na października 22, 2012 at 20:36.

    świetne leniwe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem co zrobiłam nie tak,

    Zgłoszony przez angela na października 10, 2012 at 13:12.

    Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale strasznie twarde i "mączne" wyszły mi te leniwe. A taką miałam ochotę na nie...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, pyszne

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 6, 2012 at 22:18.

    Potwierdzam, pyszne Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja już kilka razy robiłam te

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 6, 2012 at 22:12.

    Cooking 9Ja już kilka razy robiłam te pierożki w TM, są pyszne  tmrc_emoticons.)  To jest ulubione danie mojego męża tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie przypomniał mi się

    Zgłoszony przez magi1 na października 6, 2012 at 21:55.

    Własnie przypomniał mi się smak z dzieciństwa, moja Mama i Babcia często takie leniwce robiła. Bardzo je lubiłam, ja sama nigdy takich nie zrobiłam, ale nic straconego, będą wkrótce na obiadek tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proste, szybkie i bardzo

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 18, 2010 at 16:06.

    Proste, szybkie i bardzo smaczne danie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze