3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI W SOSIE BOROWIKOWYM


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Sos borowikowy

  • 100 g sera topionego, grzybowego
  • 1 kostka rosołu warzywnego
  • 20 g mąki
  • 1 łyżka śmietany

Gołąbki

  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła
  • 500 g pieczarek, pokrojonych na połowy
  • 100 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
  • 8 liści kapusty włoskiej, dużych
  • 200 g ryżu
  • 1500 g wody

GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI W SOSIE BOROWIKOWYM

  • 10 g borowików, suszonych
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  Moczyć borowiki w wodzie przez około 1 godzinę.

  2. Sos borowikowy
  3.  W razie potrzeby, uzupełnić wywar w naczyniu miksującym wodą do poziomu 0,5 litra.

  4.  Do naczynia miksującego włożyć odsączone borowiki, kostkę warzywną, ser topiony, mąkę i śmietanę, gotować 8min/100'C/obr.2. Zmiksować 10s/obr.7.

  5.  Gołąbki podawać z sosem.

  6. Gołąbki
  7.  Do naczynia miksującego wlać 900 g wody, włożyć koszyczek, wsypać do niego ryż, gotować 12min/Varoma/obr.1.

  8.  Liście kapusty umieścić na przystawce Varoma, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 10min/Varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma, wyjąć koszyczek, opróżnić naczynie miksujące.

  9.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.5.

  10.  Dodać pieczarki, rozdrobnić 3s/obr.4.

  11.  Dodać masło, gotować 3min/100'C/obr.1.

  12.  Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać 10s/Obroty wsteczne/obr.4. Otrzymaną mieszankę rozłożyć liściach kapusty. Każdy liść zawinąć, całość włożyć na dolną i górną część przystawki Varoma.

  13.  Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 40min/Varoma/Brak obrotów wstecznych/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma, wywar pozostawić w naczyniu miksującym.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 Liście kapusty, po wyjęciu z przystawki można na chwilę wstawić pod chłodną, bieżącą wodę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Golabki są super pyszne. Sos

    Zgłoszony przez Frażka na października 11, 2016 at 21:20.

    Golabki są super pyszne. Sos robiłam tradycyjny ale ten planuje wykorzystać do klusek slaskich.  

    Grażka


    Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sos wole po "staremu" robić,

    Zgłoszony przez ulka01 na września 14, 2016 at 11:45.

    Sos wole po "staremu" robić, ale gołąbki pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze