3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Francuska tarta z łososiem, pieczarkami i pomidorami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Farsz

  • 2 pomidory
  • 140 g pieczarek
  • 30 g masła
  • 200 g filetu z łososia
  • 150 g mleka
  • 100 g śmietany 30%
  • 4 jajka
  • 50 g sera
  • oliwki, (czarne bądź zielone)
  • pomidory suszone
  • olej rzepakowy
  • koperek
  • szczypiorek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz i sól

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła, (pokrojonego na kawałki)
  • 4 jajka
  • zioła suszone, (przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie, bądź inna aromatyczna pasująca do pomidorów :))
  • szczypta soli
  • 6
    40min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Ser pokroić na kawałki i włożyć do Blokada naczynia miksującego, rozdrobnić 5s./obr.10, przesypać do dużej miski i odstawić. 

     

  2. Składniki na ciasto włożyć do Blokada naczynia miksującego i wyrobić 3min./Ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 10 - 15 min. do lodówki. 

  3. Piekarnik nagrzać do 170 st. C

    Pomidory pokroić na grube plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (papier powinien być posmarowany olejem), posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

    Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść je do formy do tarty. Rozbić i roztrzepać jajko, posmarować tartę jajkiem, zapiekać w piekarniku razem z pomidorami. 

    Obie blachy wsadzić do piekarnika na 15 min. 

  4. W czasie kiedy pomidory u spód tarty się pieką pokroić pieczarki i lekko podsmażyć je na patelni dodając do smaku pieprz oraz sól. Pod koniec smażenia na minutę dorzucić do nich łososia pokrojonego na ok 2-3 cm. kawałki. Zdejmujemy z patelni i dodajemy do miski z serem. 

  5. Do Blokada naczynia miksującego wrzucić śmietanę, mleko, jaja (w tym również roztrzepane jajko, które zostało nam po posmarowaniu spodu tarty) sól oraz pieprz do smaku, mieszamy 10s./obr.5. Wlewamy do miski z łososiem, pieczarkami i serem, delikatnie mieszamy. 

  6. Podpieczony spód tarty i pomidory wyjmujemy z piekarnika. Na spód wylewamy przygotowany farsz, posypujemy oliwkami oraz paskami suszonych pomidorów. Na wierzch wykładamy upieczone pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 25-30 minut (aż farsz się zetnie). Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem, koperkiem (opcjonalnie) oraz świeżo mielonym pieprzem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Forma do tarty powinna być naprawdę duża - ok 30 cm. 

Jeśli ktoś nie lubi ryby łososia śmiało można zastąpić kawałkami posolonego i przyprawionego kurczaka. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz