3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

PULPETY

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka namoczona i odsączona z wody, (lub tarta)
  • sól, pieprz, do smaku

SOS

  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 500 g przecieru pomidorowego, (lub passaty)
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej TM
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 6
    50min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    PULPETY
  1. 1. do Blokada naczynia miksującego wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek

     

    2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno Blokada naczynia miksującego

     

    3. do Blokada naczynia miksującego wrzucamy mięso mielone, bułkę odsączoną i jajko

     

    4. mieszamy 10 s./1 obr., dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy i jeszcze raz mieszamy 

     

    5. wyciągamy masę do innego naczynia i mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki mięsne

     

    6. pulpety układamy na wysmarowanej oliwą Varomie lub na papierze do pieczenia, przykrywamy pokrywą

  2.  

     

    SOS POMIDOROWY

     

    1. do Blokada naczynia miksującego wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek

     

     

    2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno Blokada naczynia miksującego

     

    3. dodajemy przyprawy i dusimy 5 min./120 st./1 obr.

     

    4. dodajemy przecier pomidorowy, ewentualnie można dodać 200-300 g wody (część wody wyparuje podczas gotowania)

     

    5. na pokrywce ustawiamy Varomę z pulpetami i gotujemy 20min./Varoma/1 obr.

     

    6. po zakończeniu gotowania sos w Blokada naczynia miksującego miksujemy 5 s./8 obr. ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku tmrc_emoticons.)

SMACZNEGO !!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pulpety robiłam 7,5-miesięcznej córci - tym...

    Zgłoszony przez adorable na listopada 30, 2019 at 17:13.

    Pulpety robiłam 7,5-miesięcznej córci - tym razem akurat bez sosu pomidorowego. Zajadała się nimi zarówno córka, jak i 4-letni syn, ja oraz mąż. Są przepyszne i delikatne. Na pewno częściej będą gościć na naszym stole. Ja dodałam jeszcze koperek i gotowałam je 30 minut.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zobaczymy co to z tego wyjdzie ale pchnie...

    Zgłoszony przez Katarzyna_dg na sierpnia 1, 2019 at 15:04.

    Zobaczymy co to z tego wyjdzie ale pchnie rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Dodałam zamiast przecieru pomidory...

    Zgłoszony przez TraMa na maja 2, 2018 at 14:29.

    Super przepis! Dodałam zamiast przecieru pomidory w puszce tmrc_emoticons.) trochę ziół i koperek tmrc_emoticons.D pyyyyszszszszota tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super danie po małej modyfikacji bo zamiats...

    Zgłoszony przez a_p_bee na stycznia 2, 2018 at 16:59.

    Cooking 1Super danie po małej modyfikacji bo zamiats przecieru dodałem pomidory z puszki palce lizać...mała córka zjada się pulpetami aż miło

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajne. Do polecenia

    Zgłoszony przez mariposita na listopada 30, 2017 at 08:24.

    Bardzo fajne. Do polecenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PALCE LIZAĆ

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 15:11.

    PALCE LIZAĆtmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzięki za podpowiedź Twój przepis stał...

    Zgłoszony przez NIEPOKORNA na października 20, 2016 at 15:57.

    Cooking 4 dzięki za podpowiedź tmrc_emoticons.) Twój przepis stał się dla mnie inspiracją zmodyfikowałam po swojemu Twój był wzorem tmrc_emoticons.)

    NIEPOKORNA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba brak oleju w przepisie?

    Zgłoszony przez anianowak na października 12, 2016 at 16:43.

    Chyba brak oleju w przepisie? Powinno być 20g chyba... przynajmniej tak było w innych sosach 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam.Sos pomidorowy przywarł

    Zgłoszony przez JoasiaSz79 na września 30, 2016 at 21:55.

    Witam.Sos pomidorowy przywarł mi do naczynia miksującego. Wg przepisu z książki, w części o sosie jest polecenie jak go wykonać ale nie ma info aby go wyjąć tylko razem z pulpetami gotować 20 min/varoma/obr1...Może coś źle zrozumiałam?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe!

    Zgłoszony przez Margaretka87 na czerwca 22, 2016 at 14:07.

    Wspaniałe!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pulpeciki smaczne,robilam z

    Zgłoszony przez sasia na kwietnia 21, 2016 at 18:41.

    pulpeciki smaczne,robilam z filetow z kurczaka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja !!!

    Zgłoszony przez Rozka1980 na kwietnia 18, 2016 at 16:16.

    Rewelacja !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robię do tych pulpetów

    Zgłoszony przez mojamama na lutego 17, 2016 at 08:18.

    robię do tych pulpetów naturalnyi ryż i warzywa na parze - pysznie, zdrowo i niskokalorycznietmrc_emoticons.)

    Dziękuję za przepistmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest-20minut☺

    Zgłoszony przez mojamama na lutego 3, 2016 at 13:21.

    Jest-20minut☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szkoda ze nie jest napisane

    Zgłoszony przez agnieszka99 na stycznia 30, 2016 at 11:30.

    Szkoda ze nie jest napisane jak dlugo pulpety na waromie

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja

    Zgłoszony przez Limonka na stycznia 27, 2016 at 11:13.

    rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje za przepis, wyszo

    Zgłoszony przez doraze na stycznia 26, 2016 at 12:53.

    Dziekuje za przepis, wyszo bardzo pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • też pysznie

    Zgłoszony przez martek_sz na stycznia 10, 2016 at 15:01.

    też pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzięki fajnie że smakuje 

    Zgłoszony przez martek_sz na listopada 28, 2015 at 15:29.

    dzięki fajnie że smakuje Uśmiech

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre

    Zgłoszony przez angela na listopada 17, 2015 at 12:38.

    Bardzo dobre tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja zrobiłam z wieprzowego

    Zgłoszony przez moniab na listopada 11, 2015 at 22:03.

    A ja zrobiłam z wieprzowego mięska i reszta tak samo...pachną i smakują rewelacyjnie!! Dzięki za przepis 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota robiła wczoraj według

    Zgłoszony przez wer.dudek na października 8, 2015 at 12:19.

    Pychota robiła wczoraj według przepisu i wyszło idealnie pysznie. Dzięki za przepis  :cooking_1  tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota Dzisiaj wypróbuję

    Zgłoszony przez agatron na października 6, 2015 at 12:15.

    Pychota tmrc_emoticons.)

    Dzisiaj wypróbuję pulpety z udek kurczaka. Ciekawa jestem czy wyjda tak samo dobre.

    Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny obiad

    Zgłoszony przez helen125 na września 24, 2015 at 10:15.

    pyszny obiad

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez Emi0 na września 8, 2015 at 08:29.

    Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • spróbuję następnym razem,

    Zgłoszony przez martek_sz na sierpnia 30, 2015 at 10:15.

    spróbuję następnym razem, czubrycę już kupiłam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zamiast przecieru proponuję

    Zgłoszony przez ewko na sierpnia 4, 2015 at 23:46.

    zamiast przecieru proponuję obrane, pokrojone w kostkę pomidory + czubrice do ich duszenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszło super,takie przepisy

    Zgłoszony przez ewa24 na lipca 27, 2015 at 13:46.

    wyszło super,takie przepisy to lubię Cooking 6

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszę wypróbować te pieczarki

    Zgłoszony przez martek_sz na lipca 23, 2015 at 21:14.

    muszę wypróbować te pieczarki tmrc_emoticons.) aż ślinka cieknie  tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pulpety rewelacja

    Zgłoszony przez jowita1980 na lipca 23, 2015 at 15:38.

    Pulpety rewelacja tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię bardzo podobne

    Zgłoszony przez Liskova na lipca 2, 2015 at 14:35.

    Robię bardzo podobne pulpeciki, tylko do sosu pomidorowego dodaję jeszcze pieczarki pokrojone w ćwiartki i podduszone z tymiankiem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze