3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PAPRYKA FASZEROWANA na Varomie z sosem pomidorowym


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 6 średnie czerwone papryki
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 200 gramów ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 gramów oliwy albo oleju

sos pomidorowo - śmietanowy

  • 1 średnia cebula
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 750 gramów pomidorów dojrzałych, pokrojonych w kawałki
  • 1 miarka TM wody
  • kilka listków świeżej bazylii, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego, ( opcjonalnie jeśli sos bedzie mało aromatyczny - zależy to od rodzaju pomidorów)
  • 60 gramów śmietany 18%
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    farszu
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz czosnek i rozdrobnić 5s/obr. 6 Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  2. Dodać oliwę i dusić 2 min./Varoma/ obr. 1

  3. Do naczynia miksującego dodać mięso mielone oraz ryż i przyprawy. Wymieszań z kopystka w otworze pokrywy 1 min 30 sek./Obroty wsteczne/ obr .3

  4. faszerowanie papryki
  5. Paprykę umyć, przeciąć na pół, wydrązyć komory nasienne. Nakładać farsz dociskając łyżką.Tak napełnione połowki papryki układać na dwóch poziomach przystawki Varoma.

  6. sosu
  7. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, łodygi selera pokroić na ok 4 cm kawałki i umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić 7s/obr. 6 Kopystką zgarnąć cebulę i seler ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    Dodać oliwę i dusić 2 min./Varoma/ obr. 1

    Następnie dodać pokrojone pomidory, rozdrobnić kilka sekund/ obr. 3

    Dodać 1 miarkę TM wody i przyprawy

    Ustawić 30- 35min./ Varoma/Obroty wsteczne/ obr.1

    W trakcie przygotowywania sosyu parujemy przygotowaną paprykę.

    Na pokrywie Thermomixa ustawić przystawkę Varoma z paprykami, po 30 minutach sprawdzić widelcem czy papryka jest odpowiednio miękka ifarsz gotowy - w razie konieczności wydłużyć czas parowania o kolejne 5 minut.

    Sciągnąć przystawkę Varoma. Pokrywę nakryć miarką TM.

    Jeśli sos jest mało aromatyczny można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

    Dodać śmietanę i miksować 15sek./ obr. 8 , następnie zagotować sos 3min/100˚C/obr.2


    Paprykę podawać polaną sosem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis. Za którymś razem zamiast ryżu...

    Zgłoszony przez gosia_o na sierpnia 23, 2023 at 17:17.

    Świetny przepis. Za którymś razem zamiast ryżu dodałam kaszę gryczaną - zmodyfikowane danie smakowało wsszystkim tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rozumiem, że ryż którym faszerujemy papryki ma...

    Zgłoszony przez snoopijka na stycznia 30, 2022 at 20:59.

    Rozumiem, że ryż którym faszerujemy papryki ma być ugotowany?

    Z góry dziękuję za podpowiedź tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepychota!

    Zgłoszony przez AsiaRoma na lipca 14, 2021 at 15:43.

    Przepychota! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja, polecam!!!

    Zgłoszony przez HappyMona na października 19, 2020 at 20:51.

    Przepis rewelacja, polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło świetnie, do farszu dodałem trochę...

    Zgłoszony przez maltopo na marca 28, 2018 at 22:38.

    Wyszło świetnie, do farszu dodałem trochę grzybków a do sosu zamiast selera marchewkę. Paprykę faszerowaną dotychczas zapiekałam ale ta na parze jest wyśmienita i dużo mniej roboty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne Byam sceptycznie nastawiona ale wyszo...

    Zgłoszony przez Mruczaca na czerwca 10, 2017 at 10:32.

    Przepyszne! Byłam sceptycznie nastawiona, ale wyszło bardzo dobre. U mnie sos to puszka pomidorów, nac pietruszki i lubczyk. Na paprykę tarkuje parmezan - genialne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis Do

    Zgłoszony przez Magda Ewa na września 7, 2016 at 19:54.

    Rewelacyjny przepis tmrc_emoticons.) Do farszu dodałam marchewkę, pietruszkę i pora wyszło bardzo smakowo tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super polecam do

    Zgłoszony przez niciunka na września 2, 2016 at 09:30.

    Przepis super tmrc_emoticons.) polecam do sosu dodalam pół papryczki chili a do farszu woreczek kaszy i ryżu tmrc_emoticons.) kolejny mój hit w sezonie paprykowo pomidorowym, dla nas mimo zwiększonej porcji farszu okazało się że to porcja dla 3 osób

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne, polecam. Z

    Zgłoszony przez Duśka0680 na sierpnia 22, 2016 at 10:42.

    Bardzo smaczne, polecam. Z farszu zrobiłam kilka pulpecików dla dzieci, zajadały ze smakiem! sos pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię papryki już od dawna,

    Zgłoszony przez beatawiorek na sierpnia 11, 2016 at 13:10.

    Robię papryki już od dawna, ale teraz jak mam TM postanowiłam spróbowac inaczej i powiem Tak. Kto jeszcze nie robił nie wie co tracił, ja osobiście bardzo lubie z kaszą. Przepis supertmrc_emoticons.) Dziekuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis .

    Zgłoszony przez Grace07 na stycznia 31, 2016 at 23:30.

    Bardzo dobry przepis . Polecam. Ponieważ nie miałąm świeżych pomidorów użyłam pomidorów w puszcze, zamiast śmietany serek śmietankowy a zamiast świerzej bazyli suszoną. Wyszło rewelacyjne danie. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Papryczki wyszły bardzo dobre

    Zgłoszony przez Asiek37 na listopada 12, 2015 at 23:15.

    Papryczki wyszły bardzo dobre tmrc_emoticons.) sos również choć trochę go zmodyfikowałam, bo nie miałam selera tmrc_emoticons.) polecam ze smakiem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne !!! sos pomidorowy

    Zgłoszony przez alexandra_8 na października 26, 2015 at 19:52.

    pyszne !!!

    sos pomidorowy jest cuudowny !!

    polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglądają przepysznie, zaraz

    Zgłoszony przez martek_sz na lipca 25, 2015 at 12:54.

    wyglądają przepysznie, zaraz zabieram się za obiadek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, nie wyprobowalam

    Zgłoszony przez ania3330607 na stycznia 3, 2015 at 05:23.

    Polecam, nie wyprobowalam sosu - sos zrobiłam po swojemu jak do gołąbkow ale papryczki palce lizać 

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre-dzieciaki zjadly

    Zgłoszony przez Frostman na lipca 30, 2014 at 14:32.

    Bardzo dobre-dzieciaki zjadly ze smakiem polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze