PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
- 6 średnie czerwone papryki
- 500 gramów mięsa mielonego
- 200 gramów ugotowanego ryżu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 30 gramów oliwy albo oleju
sos pomidorowo - śmietanowy
- 1 średnia cebula
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 750 gramów pomidorów dojrzałych, pokrojonych w kawałki
- 1 miarka TM wody
- kilka listków świeżej bazylii, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego, ( opcjonalnie jeśli sos bedzie mało aromatyczny - zależy to od rodzaju pomidorów)
- 60 gramów śmietany 18%
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz czosnek i rozdrobnić 5s/obr. 6 Kopystką zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę i dusić 2 min./Varoma/ obr. 1
Do naczynia miksującego dodać mięso mielone oraz ryż i przyprawy. Wymieszań z kopystka w otworze pokrywy 1 min 30 sek./"Obroty wsteczne" / obr .3
Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, łodygi selera pokroić na ok 4 cm kawałki i umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić 7s/obr. 6 Kopystką zgarnąć cebulę i seler ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę i dusić 2 min./Varoma/ obr. 1
Następnie dodać pokrojone pomidory, rozdrobnić kilka sekund/ obr. 3
Dodać 1 miarkę TM wody i przyprawy
Ustawić 30- 35min./ Varoma/"Obroty wsteczne" / obr.1
W trakcie przygotowywania sosyu parujemy przygotowaną paprykę.
Na pokrywie Thermomixa ustawić przystawkę Varoma z paprykami, po 30 minutach sprawdzić widelcem czy papryka jest odpowiednio miękka ifarsz gotowy - w razie konieczności wydłużyć czas parowania o kolejne 5 minut.
Sciągnąć przystawkę Varoma. Pokrywę nakryć miarką TM.
Jeśli sos jest mało aromatyczny można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Dodać śmietanę i miksować 15sek./ obr. 8 , następnie zagotować sos 3min/100˚C/obr.2
Paprykę podawać polaną sosem.
farszu
faszerowanie papryki
sosu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŚwietny przepis. Za którymś razem zamiast ryżu...
Świetny przepis. Za którymś razem zamiast ryżu dodałam kaszę gryczaną - zmodyfikowane danie smakowało wsszystkim
Rozumiem, że ryż którym faszerujemy papryki ma...
Rozumiem, że ryż którym faszerujemy papryki ma być ugotowany?
Z góry dziękuję za podpowiedź
Przepychota!
Przepychota!
Przepis rewelacja, polecam!!!
Przepis rewelacja, polecam!!!
Wyszło świetnie, do farszu dodałem trochę...
Wyszło świetnie, do farszu dodałem trochę grzybków a do sosu zamiast selera marchewkę. Paprykę faszerowaną dotychczas zapiekałam ale ta na parze jest wyśmienita i dużo mniej roboty.
Przepyszne Byam sceptycznie nastawiona ale wyszo...
Przepyszne! Byłam sceptycznie nastawiona, ale wyszło bardzo dobre. U mnie sos to puszka pomidorów, nac pietruszki i lubczyk. Na paprykę tarkuje parmezan - genialne
Rewelacyjny przepis Do
Rewelacyjny przepis Do farszu dodałam marchewkę, pietruszkę i pora wyszło bardzo smakowo
Przepis super polecam do
Przepis super polecam do sosu dodalam pół papryczki chili a do farszu woreczek kaszy i ryżu kolejny mój hit w sezonie paprykowo pomidorowym, dla nas mimo zwiększonej porcji farszu okazało się że to porcja dla 3 osób
Bardzo smaczne, polecam. Z
Bardzo smaczne, polecam. Z farszu zrobiłam kilka pulpecików dla dzieci, zajadały ze smakiem! sos pyszny!
Robię papryki już od dawna,
Robię papryki już od dawna, ale teraz jak mam TM postanowiłam spróbowac inaczej i powiem Tak. Kto jeszcze nie robił nie wie co tracił, ja osobiście bardzo lubie z kaszą. Przepis super Dziekuję
Bardzo dobry przepis .
Bardzo dobry przepis . Polecam. Ponieważ nie miałąm świeżych pomidorów użyłam pomidorów w puszcze, zamiast śmietany serek śmietankowy a zamiast świerzej bazyli suszoną. Wyszło rewelacyjne danie. Pozdrawiam
Papryczki wyszły bardzo dobre
Papryczki wyszły bardzo dobre sos również choć trochę go zmodyfikowałam, bo nie miałam selera polecam ze smakiem
pyszne !!! sos pomidorowy
pyszne !!!
sos pomidorowy jest cuudowny !!
polecam
wyglądają przepysznie, zaraz
wyglądają przepysznie, zaraz zabieram się za obiadek
Polecam, nie wyprobowalam
Polecam, nie wyprobowalam sosu - sos zrobiłam po swojemu jak do gołąbkow ale papryczki palce lizać
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Bardzo dobre-dzieciaki zjadly
Bardzo dobre-dzieciaki zjadly ze smakiem polecam !