Składniki
3 osoba/osoby
KOTLETY
- 500 g piersi z kurczaka, oczyszczonej z błon
- 2 kajzerki, pokrojone na 4 części
- 0,5 szklanki mleka, do namoczenia bułki
- 1 natka pietruszki
- 1 żółtko
- 3 czubate łyżki Miękkiego masła
- 1 jajko, do panierowania
- 5 czubatych łyżek bułki tartej, do panierowania
- olej do smażenia
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Kajzerkę namoczyć w mleku przez 30 min. Nie może być całkiem miękka.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojone na 3 cm kawałki piersi z kurczaka. Najlepiej jeśli mięso jest schłodzone w zamrażalniku ok 30 min.
3. Mielić 10 s obroty 5. Przełożyć kopystką zmielone mięso do innej miski.
4. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć namoczoną w mleku, nieodciśniętą kajzerkę i natkę pietruszki. Mielić 6 s obroty 6. W razie potrzeby bułkę można zmielić jeszcze przez 3 s obroty 6.
5. Dodać zmielone wcześniej mięso, 3 łyżki masła, 1 żółtko, sól i pieprz do samku (ok 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu).
6. Wymieszać 10-15 s obroty 3.
7. Z przygotoanej masy formować kotlety o wielkości ok 6 cm.
8. Kotlety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
9. Smażyć na rozgrzanym oleju przez ok 4 min z obu ston.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Kajzerkę można moczyć krócej niż 30 min. Nie może być zbyt miękka ponieważ kotlety nie będą się formować.
Natkę pietruszki można lekko posiekać przed dodaniem do "Blokada naczynia miksującego"
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne smażyć na małym gazie żeby w...
Bardzo smaczne smażyć na małym gazie żeby w środku doszły bo jak nie to mogą być surowe
Bardzo dobre.
Bardzo dobre.
(Brak tematu)
Umieszczam do wypróbowania
Umieszczam do wypróbowania Smacznego