3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

WIELOZIARNISTY CHLEB BEZGLUTENOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 10 g drożdży
  • 1 łyżki oliwy
  • 200 g wody,wrzątek
  • 250 g woda letnia
  • 80 g pestek słonecznika i Dyni
  • 60 g siemienia lnianego, lub 30g babki płesznik i 30g siemienia lnianego
  • 60 g płatków owsianych bezglutenowych, lub 60g płatków ryżowych60
  • 350 g mąka bezglutenowa, lub mieszanka 200g mąki kukurydzanej, 50g mąki z ciecierzycy,50g mąki ziemniaczanej i 50g mąki orzechowej
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżki soli
5

Przygotowanie

  1. 1. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane bezglutenowe /lub płatki ryżowe/ i siemię lniane /lub nasiona banki płesznik i siemię lniane/. Mieszamy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut.

     

  2. 2. Do Blokada naczynia miksującego wsypujemy mąkę bezglutenową /lub mąka        kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka z ciecierzycy,    mąka  orzechowa/. Następnie dodajemy pestki słonecznika i pestki  dyni, oraz sól, cukier i drożdże.                                  Mieszamy 5sek obr.4.

  3. 3. Do suchej miesznki dodajemy namoczone składniki i mieszamy 30sek obr.4. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 1min 30sek obr.Ciasto

     

  4. Piekarnik nagrzewamy do 200st.C

    4. Formę keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy mąką bezglutenową lub wykładamy papierem do pieczenia.

    Ciasto wykładamy do formy /dobrze ugnieść/  i wyrównujemy wilgotną ręką.

    Przkrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60min do wyrośnięcia.

  5. 5. Pieczemy w temp.200st. przez 10min, a następnie w 190st. przez 25-30min.

    Sprawdzamy patyczkiem stan upieczenia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do mąki orzechowej używamy orzechów laskowych obranych z łupiny i skórki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • karolinar85:...

    Zgłoszony przez Mama Ania84 na listopada 16, 2022 at 22:25.

    karolinar85:
    A mogę prosić o przepis na mieszankę mak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • S patki owsiane bezglutenowe

    Zgłoszony przez malgorzataknopa na kwietnia 20, 2017 at 19:02.

    Są płatki owsiane bezglutenowe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i upiekłam ten chlebek - wyszedł bardzo...

    Zgłoszony przez karolinar85 na listopada 28, 2016 at 16:00.

    No i upiekłam ten chlebek - wyszedł bardzo dobry, więc mogę polecić. Osobiście nie daję gotowych mieszanek mąk tylko robię sama - wydaje mi się, że tak wychodzi zdrowsze i bardziej wartościowe (bez gumy guar i innych takichTongue )

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam owies nie zawiera

    Zgłoszony przez karolinar85 na sierpnia 23, 2016 at 12:06.

    Sam owies nie zawiera glutenu, ale jest zbożem, które bardzo często jest dość mocno zanieczyszczone glutenem (bo np. rolnik używa kombajnu do zbierania różnych zbóż :P ). Dlatego osoby na diecie bezglutenowej powinny kupować płatki owsiane BEZGLUTENOWE. Polecam obejrzeć filmik https://www.youtube.com/watch?v=0few2U9BJDs

    Osobiście przepis wypróbuję i dam znać jak wyszło tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak ten chleb może być

    Zgłoszony przez IWONA W na marca 11, 2015 at 01:44.

    Jak ten chleb może być bezglutenowy skoro w przepisie są podane płatki owsiane?owies to gluten.Nie ma płatków owsianych bezglutenowych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze