3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KRENTENBOLLEN holenderskie bułeczki z rodzynkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

KRENTENBOLLEN holenderskie bułeczki z rodzynkami

ciasto

  • 250 g mleka
  • 10 g drożdży, świeżych
  • 1 łyżek cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • starta skórka z jednej cytryny
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 200 g rodzynek

glazura

  • 1 jajko
  • 1 łyżek wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • 6
    3h 15min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2min/37st/obr.2. Zostawić na 15 minut.
  2. Dodać mąkę, masło, skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszać 10s/obr.6. Dodać rodzynki, wyrobić 1min/Ciasto, przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2h.
  3. Ciasto podzielić na 12 równych części, ukształtować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
  4. Nastawić piekarnik na 220 st.
    Każdą bułkę przycisnąć lekko ręką, aby miała ok 3cm wysokości. Połączyć wszystkie składniki na glazurę, posmarować nią bułki i odstawić na 15 minut bez przykrycia.
  5. Piec 15 minut w 220st, pieczenie góra-dół. Podawać z dżemem lub/i z masłem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis powinien zawierać 400g rodzynek, ale 200g jest dla mnie wystarczająco dużo. Do ciasta w pkt. 2 można dodać łyżeczkę soli, lub zamienić zwykłe masło na masło niesolone. Przepis pochodzi z książki "The book of buns" Jane Mason, został on przeze mnie uproszczony i przerobiony na Thermomix.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy