PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
"Jednoskładnikowy" chleb dla alergików (chleb z kaszy gryczanej niepalonej)
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1l zimnej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki ulubionych ziół (np. prowansalskie) - opcjonalnie
- 5 łyżek nasion i pestek (dynia, słonecznik itd) - opcjonalnie
-
6
1h 0min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą dobę aż napęcznieje, a następnie nadmiar wody odlewamy.
Kaszę przekładamy do TM, dodajemy sól i ewentualnie ulubione zioła. Blendujemy całośc na gładką, gęstą masę (20s/obr.7). Jeżeli chcemy dodać ziarna to wrzucamy ja do już zblendowanej masy i jeszcze chwilę mieszamy (5s/obr.4).
Gotową masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej olejem, a następnie całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 6-8godz (można koło grzejnika, ale nie jest to konieczne) - chlebek powinien nieco spęcznieć, mogą pojawić się pęknięcia na wierzchu.
Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika*, ustawiamy temperaturę 200°C (termoobieg) i pieczemy godzinę od momentu gdy piekarnik będzie w pełni rozgrzany.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
WAŻNE! Do przygotowania chleba nadaje się tylko kasza gryczana NIEPALONA (jasne ziarna), ponieważ zawiera enzym (fitazę), który uwalnia się podczas jej moczenia i odpowiada za późniejszą fermentację chleba. Ciemna kasza (kupowana w woreczkach, np. do obiadu) pozbawiona jest tego enzymu (chleb nam nie wyjdzie).
*dzięki wstawieniu chleba do zimnego piekarnika unikniemy "szoku termicznego" (chleb będzie się powoli ogrzewał, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko, że w póxniejszym czasie oklapnie)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny chlebek
Pyszny chlebek
Chlbek wspaniay prosty przepis Robiam ju dwa razy...
Chlębek wspaniały, prosty przepis. Robiłam już dwa razy, skórka chrupiąca. Polecam.
Adadada napisał:...
ja przykrywam ściereczką albo folią spożywczą (wtedy robię kilka dziurek).
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6...
Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6 godzin ?
Przepis bardzo prosty, a chlebek przepyszny!...
Przepis bardzo prosty, a chlebek przepyszny! Polecam!
Znam ten przepis z Internetu i też "przerabiam"...
Znam ten przepis z Internetu i też "przerabiam" TM. Po zmiksowaniu odstawiam na dłużej (najczęściej na 12 godzin lub dłużej w ciepłe miejsce) . Z kaszy robi się coś w stylu zakwasu i na chlebie pojawia się "brzuszek", który jeszcze bardziej rośnie podczas pieczenia. Chle jest naprawdę zaskakująco smaczny!
Bardzo łatwy przepis ,następnym razem dam...
Bardzo łatwy przepis ,następnym razem dam trochę mniej soli . Chlebek zachowuje świeżość przez kilka dni