Składniki
8 kawałek/kawałki/kawałków
Dodatkowo: /roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody w temp. pokojowej
- 2 gałązek rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)
- 2 gramy soli gruboziarnistej
Ciasto
- 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)
- 50 g oleju z oliwek
- 350 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
- 15 g drożdży świeżych
- 2,5 MT mleka, (w temp. pokojowej)
-
6
35min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucami składniki na ciasto w podanej kolejności. (czas 10 sek. obroty 6, dalej czas 2 min. obrotyinterwał) . Wyrabiamy ciasto. Wyjmujemy z naczynia miksującego za pomocą kopystki. Odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez 30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.
Ciasto:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
# upieczoną focaccię można przekroić na połowę, umieścić na niej różne słone dodatki przykryć drugą połową, pokroić. Doskonale sprawdzi się jako przekąska w formie zamkniętych kanapek.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzKiniadg:250 ml mleka... Doszukałam się w...
Kiniadg:250 ml mleka... Doszukałam się w internecie
O co chodzi z mlekiem. MT to pomyłka czy jakaś...
O co chodzi z mlekiem. MT to pomyłka czy jakaś miara ? 🤔
Witam. Podnosząc temat, jakiej formy do pieczenia...
Witam. Podnosząc temat, jakiej formy do pieczenia nalezy uzyc do tego przepisu? Aby focaccia nie wyszla zbyt niska? Dziekuje i pozdrawiam
ciasto rewelacjaposmarowalam pasta z czarnych...
ciasto rewelacja,posmarowalam pasta z czarnych oliwek i posypalam gruboziarniasta sola pycha
uwielbiam focaccię z tego przepisu i często do...
uwielbiam focaccię z tego przepisu i często do niej wracam dziś np. zobiłam z suszonymi pomidorami, oliwkami i papryczkami.
Dziś zrobiłam, wyszła
Dziś zrobiłam, wyszła wyśmienita na pewno zagości w naszym jadłospisie
Bardzo dobra,ja dodaje
Bardzo dobra,ja dodaje zdecydowanie więcej pomidorków,ta ilość jest zbyt mała.
Pycha focaccia wykorzystana
Pycha focaccia wykorzystana jako spód do koreczków
Super przekąska, łatwa w
Super przekąska, łatwa w wykonaniu - nawet dla mnie Goście zachwyceni, najedzeni Dziękuję!
Polecam :) foccacia super,
Polecam foccacia super, pyszna
Świetny przepis. . Foccacia
Świetny przepis. . Foccacia wyszła wspaniała. Ja zrobiłam z mąki razowej aby była bardziej dietetyczna. Bardzo dziękujemy.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Właśnie tego się bałam, że będzie zbyt gruba, a na koreczki chcę podzielić
To raczej nie ma znaczenia.
To raczej nie ma znaczenia. Bedzie wieksza blacha bedzie focaccia niższa osobiscie wypiekam na blaszkach to przygotowywania pizzy (ok. 30-35 cm srednicy - z otworkami w dnie) . Myślę jednak, że nie ma to wielkiego wpływu na efekt końcowy
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Mam nadzieję, że autor
Mam nadzieję, że autor przepisu zajrzy tu dzisiaj, bo przepis chciałabym na jutrzejsze spotkanie rodzinne przygotować. A niestety moja kuchenna niewiedza jest na wyższym niż myślałam poziomie. Czy ciasto pieczemy na blaszce tej z piekarnika, czy na takiej blaszce do pieczenia ciasta? Chodzi mi o wymiary blaszki. Dziękuję za ewentualną pomoc
foccacia bardzo smaczna!
foccacia bardzo smaczna! polecam!
Wygląda apetycznie, aż
Wygląda apetycznie, aż przypomniały mi się wakacje we Włoszech, napewno wypróbuję.
Przepyszne pieczywko.
Przepyszne pieczywko. Zrobiłam dziś na obiado-kolację. Ciasto rosło mi godzinę w misce do ciasta drożdżowego tupperware, potem rozciągnęłam je na dużej blaszce i wyszło znakomite nie za grube , chrupkie z wierzchu , taki efekt właśnie chciałam uzyskać , bo chlebek był dodatkiem do sałatki z gruszką, serem pleśniowym i glazurowaną cebulą. Całość pycha.
Przepis bombowy, wygląda
Przepis bombowy, wygląda bardzo smakowicie. Strzał w 10
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
o jaki fajny przepis, napewno
o jaki fajny przepis, napewno zrobię. rewelacyjny na piknik na świeżym powietrzu
Szczerze polecam, bardzo
Szczerze polecam, bardzo dobra Czesto robie. Nie identyczna, ale prawie . Bardzo, bardzo dobra... z nadzieniem, bez, z cebula... Przepis naprawde wart spròbowania
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni