3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek z płatkami owsianymi


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

chleb

  • 1+1 łyżeczki cukru i soli
  • 8 g drożdży świeżych
  • 450 g ciepłej wody
  • 520 g mąki chlebowej lub pszennej, ja używam chlebowa z Biedronki
  • 100 g płatków owsianych górskich suchych
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    chlebek z płatkami
  1. Do Blokada naczynia miksującego dodaj wodę ,drożdże i łyżeczkę cukru  

     mąka ,płatki ,sól i dodatki smakowe (czosnek niedźwiedzi , siemie lniane ,suszone pomidory pokrojone ) według uznania łyżeczkę max dwie i wyrabiamy 5m/Ciasto

    Zostawiamy w Blokada naczynia miksującegona około 2 godz Musi wyjść przez otwór w pokrywie

    Jeszcze raz wyrobić 3m/Ciasto

    przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami

    wyrównać mokrymi dłońmi wierzch posypać makiem lub sezamem  i zostawić na około 20min a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220*C

    przed wstawieniem spryskać piekarnik wodą

    pieczemy 55-60min w tem . 220*C bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół

    studzić na kratce

    Kroić następnego dnia bo świeży jest tak dobry ,że zaraz wyparuje .

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Chleb bardzo uzależnia .Ja go piekę co 3 dzień .Świeżość zachowuje do końca do ostatniej kromki

Ponieważ coraz więcej zagląda tu użytkowników TM 5 który jest większy ;chleb musi powiększyć swoją objętość dwukrotnie

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • chleb pyszny. nie az tak bardzo przypieczony jak...

    Zgłoszony przez mags74 na lutego 10, 2022 at 00:42.

    chleb pyszny. nie az tak bardzo przypieczony jak na zdjęciu ale chrupiąca skórka. piekłam 55 min. 200 stopni. zamiast świerzych drożdzy dałam w proszku takie specjalne do chleba które nie potrzebują cukru 9 g. nie lubimy cukru więc do chleba go nie dałamm bo rozumiem że cukier jest potrzebny do drożdzy. użyłam 200g mki orkiszowej jasnej 200g mąki orkiszowej ciemnej i 120 g mąki zwykłej białej tortowej. dodałam czosnek niedzwiedzi, łyżeczkę siemienia lnianego i oczywiście otręby jak w przepisie. dałam półtora łyżeczki soli i dla mnie jeszcze za mało. 2 łyczeczki i chleb byłby bardziej wyrazisty. tak czy inaczej najlepszy przepis na chleb który jak do tej pory znalazłam. a już chleb z masłem czosnkowym wlasniej roboty tym ze smietany z koperkiem to super.no i dałam na dół piekarnika foremkę do keksówki wypełnioną wodą juedy chleb się piekł. ostatni przepis chleba który robiłam był na 220 stopni i godzina czasu dla mnie chleb sie za bardzo spiekł więc jak dla mnie i mój piekarnik elektryczny 220 na początek potem zmniejszenie do 200 stopni 55 minut idealnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rabarbarek1982: na zdrowie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 14, 2019 at 10:03.

    Rabarbarek1982: na zdrowie

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NinkaB: bardzo mi miło

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 14, 2019 at 10:03.

    NinkaB: bardzo mi miło

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek faktycznie jest rewelacyjny . Polecam...

    Zgłoszony przez NinkaB na lutego 13, 2019 at 15:20.

    Chlebek faktycznie jest rewelacyjny . Polecam wszystkim. Piekłam chleb już z kilku różnych przepisów, ale jak na razie to ten jest mój numer 1. Dziękuję bardzo!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny chlebek. Od dzisiaj nasz ulubiony

    Zgłoszony przez Rabarbarek1982 na lutego 2, 2019 at 21:19.

    Przepyszny chlebek. Od dzisiaj nasz ulubiony tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry!

    Zgłoszony przez rkrzak50 na października 4, 2018 at 18:23.

    Bardzo dobry!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacyjny i pyszny. Nie kruszy się ...

    Zgłoszony przez WIOLKAM na września 29, 2018 at 15:17.

    Chlebek rewelacyjny i pyszny. Nie kruszy się tmrc_emoticons.) Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek super!!! tylko strasznie mi pękł,...

    Zgłoszony przez MarJ na września 29, 2018 at 11:07.

    chlebek super!!! tylko strasznie mi pękł, zastanawiam siś dlaczego? Ktoś jeszcze tak miał?Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry nawet na trzeci dzień,nie kruszy...

    Zgłoszony przez paki na września 26, 2018 at 16:26.

    Bardzo dobry nawet na trzeci dzień,nie kruszy się,tylko zdecydowanie dla mnie za mało soli

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mirawu: na pewno 8 gram. Pozdrawiam😊

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na sierpnia 17, 2018 at 06:05.

    Mirawu: na pewno 8 gram. Pozdrawiam😊

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam wątpliwości dot. drożdzy. Powinno być 8 g...

    Zgłoszony przez Mirawu na sierpnia 16, 2018 at 15:20.

    Mam wątpliwości dot. drożdzy. Powinno być 8 g czy 8 dkg?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Swietny przepis! Chleb wyszedł z pyszną...

    Zgłoszony przez p1540 na grudnia 17, 2016 at 10:27.

    Swietny przepis! Chleb wyszedł z pyszną chrupiąca skórka. Obawiałam sie tej rzadkiej konsystencji ciasta, ale efekt był zadowolający ! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny, chrupiący i naprawdę uzależnia....

    Zgłoszony przez sukces na grudnia 2, 2016 at 18:51.

    Chlebek pyszny, chrupiący i naprawdę uzależnia. Dziękuję za super przepis .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry lepszy niż z garnka

    Zgłoszony przez Nati1205 na listopada 22, 2016 at 21:25.

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.) lepszy niż z garnka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeszcze raz tym razem z

    Zgłoszony przez papaya na października 16, 2016 at 09:45.

    Jeszcze raz tym razem z gwiazdkami bo warto tmrc_emoticons.-D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie macie pojęcia jak ja się

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 15, 2016 at 17:34.

    Nie macie pojęcia jak ja się cieszę,że Wam smakuje  tmrc_emoticons.;)

    Mogę poprosićo gwiazdki .Są one potrzebne innym użytkownikom a nie mnie ,bo ja ten przepis znam 

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uzależnił całą rodzinę Ze

    Zgłoszony przez papaya na października 15, 2016 at 10:43.

    Uzależnił całą rodzinę tmrc_emoticons.-) Ze względu na dużą rodzinę pieczemy codziennie po dwa w różnych wersjach dodatkowych tmrc_emoticons.-) Przyjaciele też zarażeni chlebomanią tmrc_emoticons.-) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To wspaniale . Cieszęsię że

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 29, 2016 at 05:08.

    To wspaniale . tmrc_emoticons.D Cieszęsię że smakował  tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb rewelka

    Zgłoszony przez snowtech na września 28, 2016 at 18:47.

    Chleb rewelka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb rewelka  

    Zgłoszony przez snowtech na września 28, 2016 at 18:43.

    Chleb rewelka tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny!! Domownicy

    Zgłoszony przez aprzybylska91 na sierpnia 31, 2016 at 23:20.

    Chlebek pyszny!! Domownicy zachwyceni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb z mąki przennej

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na sierpnia 22, 2016 at 15:40.

    Chleb z mąki przennej pełnoziarnistej wyszedł ok.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek piekłam już kilka

    Zgłoszony przez Giotta na lipca 21, 2016 at 07:55.

    Chlebek piekłam już kilka razy. Jest przepyszny. Dodaję siemię lniane i czosnek niedźwiedzi. W TM5 daję 10g drożdży -po 2 godzinach wychodzi przez otwór w pokrywie.Czasem mieszam mąki- ostatnio robiłam z pszennej tortowej i żytniej.

    Mam "trudny" piekarnik- więc 30 minut piekę w trybie góra dół 220 stopni, wtedy skórka się przypieka, potem zmniejszam do 200 stopni i piekę 30 minut w termoobiegu. przed pieczeniem chleb smaruję rozmąconym jajkiem. Nie uchowa się długo w chlebakutmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Apropos innych przepisow,masz

    Zgłoszony przez minie2015 na maja 5, 2016 at 09:21.

    Apropos innych przepisow,masz moze przepis na sprawdzone "niedzielne" buleczki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Wam kochani za miłe

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 27, 2016 at 05:23.

    Dziękuję Wam kochani za miłe słowa i polecam inne moje przepisy Smacznego tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 26, 2016 at 20:14.

    Chlebek przepyszny  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!!!!!

    Zgłoszony przez Chanelka na kwietnia 26, 2016 at 19:51.

    Rewelacja!!!!!!! Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj tam to czekanie nie takie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 13, 2016 at 13:23.

    Oj tam to czekanie nie takie długie ale smak rzeczywiście wspaniały . tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę ten chlebek jest

    Zgłoszony przez eradka14 na kwietnia 13, 2016 at 12:28.

    Naprawdę ten chlebek jest przepyszny tmrc_emoticons.)

    Czas czekania odwdzięcza się pysznym smakiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Życzę im smacznego   

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 9, 2016 at 17:15.

    Życzę im smacznego 

     

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wlasnie pieke dla tesciowej i

    Zgłoszony przez minie2015 na kwietnia 8, 2016 at 21:09.

    Wlasnie pieke dla tesciowej i szwagierki tmrc_emoticons.poza Pozno mnie ostrzeglas Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli nie chcesz piec dla

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 6, 2016 at 17:18.

    Jeśli nie chcesz piec dla całej rodziny to nie obdarowywuj ich u Ciebie niech Big Smile jedzą,bo nic innego nie będziesz robiła tylko piekła  Cooking 7 Cooking 7 Cooking 1

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie Tez juz na

    Zgłoszony przez minie2015 na kwietnia 6, 2016 at 15:57.

    U mnie Tez juz na stale,innego nie pieketmrc_emoticons.;) a tu dobry pomysl mi Ktos podsunal aby sprezentowac taki chlebek kiedys rodzinietmrc_emoticons.;) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za miłe słowa

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 31, 2016 at 08:03.

    Dziękuję za miłe słowa .Cieszę się że Wam też smakuje 

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest rewelacyjny ,

    Zgłoszony przez leon59 na marca 30, 2016 at 21:50.

    Chleb jest rewelacyjny , faktycznie uzależnia , znika w oka mgnieniu , u mnie zagościł już na stałę i na wynos dla rodzinki i znajomych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry, bardzo

    Zgłoszony przez wiesiak na marca 24, 2016 at 19:34.

    Chlebek bardzo dobry, bardzo łatwo się robi jest super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie jako "twórcy "

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 21, 2016 at 14:45.

    Dla mnie jako "twórcy " przepisu nie ma nic przyjemniejszego niż takie wpisy .Życzędużo pasji w używaniu TM

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ChLebek pierwsza Klasa! A

    Zgłoszony przez minie2015 na marca 18, 2016 at 09:43.

    ChLebek pierwsza Klasa! A jaki mieciutki...mielismy dzis pyszne sniadankotmrc_emoticons.) jest Tak latwy w zrobieniu,ze möge robic go Co drugi trzeci dzien,bombatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No proszę następna

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 17, 2016 at 15:39.

    No proszę następna modyfikacja tmrc_emoticons.D   Super i tak trzymać  Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • otatnio robiłam ten chlebek z

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 17, 2016 at 14:17.

    otatnio robiłam ten chlebek z mąki orkiszowej jasnej POLECAM tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek super...wyrosl mi w

    Zgłoszony przez minie2015 na marca 17, 2016 at 12:46.

    Chlebek super...wyrosl mi w ciagu godziny,tm 5 wyszedl przez otwortmrc_emoticons.) juz nie möge sie doczekac aby sprobowac...oczywiscie wymierzalam Maki rozne ziarna na wierzch posypalam...Müslitmrc_emoticons.) i ciekawa jestem efektutmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny chleb. Mało

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 3, 2016 at 18:44.

    Rewelacyjny chleb. Mało drożdży a tak pięknie ciasto rośnie. W TM5 też wyszło ciasto przez otwór w pokrywie tmrc_emoticons.)Polecam ten przepis bardzo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Jeszcze jedna uwaga .Chleb

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 19, 2016 at 20:02.

      tmrc_emoticons.;) Jeszcze jedna uwaga .Chleb przynajmniej ja ustawiam na najniższym poziomie (1od dołu) -piekę w ustawieniu góra - dół ,natomiast bułki i ciasta na drugim .Sprawdzone ! tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za opinię  i jak

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 19, 2016 at 18:48.

    Dziękuję za opinię tmrc_emoticons.;)  i jak zawsze powtarzam każdy z nas zna swój piekarnik , a jeśli chodzi o to ,że się spieka wystarczy przykryć folią aluminiową i tak zapobiegniemy mocnemu spieczeniu.Chociaż ja lubię właśnie taki wypieczony  tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiscie dobry. Polecam.

    Zgłoszony przez GosiaEl na lutego 19, 2016 at 15:31.

    Rzeczywiscie dobry. Polecam. Chlebek piekl sie u mnie wprawdzie 35 min w temp. 220stopni (dluzej by sie spiekl za bardzo) ale sie upiekl. Jest piekny, chrupiacy i przede wszystkim smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję

    Zgłoszony przez rene2306 na lutego 18, 2016 at 09:48.

    Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już kiedyś podawałam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 18, 2016 at 08:03.

    Już kiedyś podawałam  Keksówka do wypieku chleba 30\14cm wymiar wewnętrzny

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu dziś mam zamiar

    Zgłoszony przez rene2306 na lutego 18, 2016 at 07:39.

    Haniu dziś mam zamiar wypróbować twój przepis proszę napisz do jakiej dużej formy dajesz chlebek  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za

    Zgłoszony przez krys60 na lutego 16, 2016 at 09:58.

    Bardzo dziękuję za podpowiedz  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje za odpowiedz,ja

    Zgłoszony przez krys60 na lutego 16, 2016 at 09:57.

    Dziękuje za odpowiedz,ja dopiero pierwsze kroki stawiam z thermomixem TM5.Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •