CHLEB ŻYTNI NA ŻYTNIM ZAKWASIE Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Córcia
utworzono: 12/15/16 zmieniono dnia: 12/19/16

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB ŻYTNI NA ŻYTNIM ZAKWASIE

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

CHLEB ŻYTNI NA ŻYTNIM ZAKWASIE
  • 120 g ZAKWAS ŻYTNI
  • 320 g MĄKA ŻYTNIA BIAŁA
  • 80 g MĄKA ORKISZOWA
  • 10 g SIEMIĘ LNIANE, ZMIELONE NA MĄKĘ
  • 300 g WODA, LETNIA
  • 25 g MIODU, PRAWDZIWY
  • 35 g OLEJU
  • 50 g PESTKI SŁONECZNIKA
  • 1 JAJKO
  • 15 g SOLI
  • 5 g DROŻDŻY, ŚWIEŻYCH
  • 6
    4h 40min
    Czas całkowity 3h 30min
    Pieczenie / Gotowanie 1h 10min
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE ŻYTNIM
  1. 1. Do Closed lid dodać wsystkie składniki w podanej kolejności

    i wyrobić 5 min/Closed lid/Dough mode. Pozostawić w Closed lid na 20 minut.

    2. Po tym czasie wyrobić ponownie 3 min/Closed lid/Dough mode.

    3. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki /ok.35 cm/ wyłożonej

    papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem i posypać płatkami

    owsianymi. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2,5 - 3 godziny.

    4. Gdy ciasto wyrośnie naciąć chleb i można posypać: sezamem, makiem

    lub płatkami owsianymi/ co kto lubi/. Może być bez posypywania.

    5. Piekarnik nagrzać do 210 stopni i wstawiamy chleb.

    6. Po 10 min obniżamy temperaturę do 195 stopni;

    7. A po kolejnych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni

    i pieczemy jeszcze 40-50 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przed włożeniem chleba do pieczenia należy spryskać ściany pierkarnika

wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.



Można nie dodawać drożdży, ale czas rośnięcia ciasta się wydłuży, zależy od zakwasu od 6 godzin wzwyż.



Przepis może być wykorzystany również w TM5


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy