3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB ŻYTNI NA ŻYTNIM ZAKWASIE


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

CHLEB ŻYTNI NA ŻYTNIM ZAKWASIE

  • 120 g zakwas żytni
  • 320 g MĄKA ŻYTNIA BIAŁA
  • 80 g MĄKA ORKISZOWA
  • 10 g SIEMIE LNIANE, ZMIELONE NA MĄKĘ
  • 300 g woda, LETNIA
  • 25 g miodu, PRAWDZIWY
  • 35 g oleju
  • 50 g pestki słonecznika
  • 1 jajko
  • 15 g soli
  • 5 g drożdży, ŚWIEŻYCH
  • 6
    4h 40min
    Czas całkowity 3h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE ŻYTNIM
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego dodać wsystkie składniki w podanej kolejności
    i wyrobić 5 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Pozostawić w Blokada naczynia miksującego na 20 minut.
    2. Po tym czasie wyrobić ponownie 3 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.
    3. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki /ok.35 cm/ wyłożonej
    papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem i posypać płatkami
    owsianymi. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2,5 - 3 godziny.
    4. Gdy ciasto wyrośnie naciąć chleb i można posypać: sezamem, makiem
    lub płatkami owsianymi/ co kto lubi/. Może być bez posypywania.
    5. Piekarnik nagrzać do 210 stopni i wstawiamy chleb.
    6. Po 10 min obniżamy temperaturę do 195 stopni;
    7. A po kolejnych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni
    i pieczemy jeszcze 40-50 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przed włożeniem chleba do pieczenia należy spryskać ściany pierkarnika
wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.

Można nie dodawać drożdży, ale czas rośnięcia ciasta się wydłuży, zależy od zakwasu od 6 godzin wzwyż.

Przepis może być wykorzystany również w TM5


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie upiekłam. wyszedł pyszny chlebek.

    Zgłoszony przez Bordo na stycznia 30, 2017 at 18:06.

    Właśnie upiekłam. wyszedł pyszny chlebek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze