3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE ŻYTNIM


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CHLEB ORKISZOWY

  • 500 g mąki orkiszowej typ 650 (najlepiej BIO)
  • 330 g letniej wody
  • 70 g ziaren (siemię lniane, czarny sezam, dynia), (opcjonalnie)
  • 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
  • 180 g zakwasu z mąki żytniej razowej
5

Przygotowanie

  1. ZAKWAS - przepis na wykonanie zakwasu znajdziecie w moim przepisie na Żytni chleb z ziarnami LINK://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%BCytni-chleb-z-ziarnami-na-zakwasie/494557


    CHLEB:

    1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto 2 min/ Interwał (kłosek)

    2. keksówkę natłuścić masłem klarowanym i posypać otrębami żytnimi, owsianymi lub orkiszowymi

    3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)

    4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 210 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 45 min, góra - dół.

    5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli chcecie, aby chleb był razowy, należy użyć 200gr mąki orkiszowej razowej (np. przemiał 2000) i 300 gr mąki orkiszowej typ 650


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zgadza się

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na lipca 19, 2022 at 21:17.

    Zgadza się

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JolantaD: według mnie to obroty 5 a 2 to...

    Zgłoszony przez Psotka69 na lipca 18, 2022 at 16:19.

    JolantaD: według mnie to obroty 5 a 2 to następny krok w przepisie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam,jakie mają być obroty pisze 52.Proszę o...

    Zgłoszony przez JolantaD na lipca 18, 2022 at 12:55.

    Witam,jakie mają być obroty pisze 52.Proszę o odpowiedz.Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piekłam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz....

    Zgłoszony przez epinephrine087 na grudnia 29, 2020 at 22:43.

    piekłam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Jest pyszny! Dziękuję za przepis! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie o obroty, mają być 5 czy 2?...

    Zgłoszony przez ULaszka na czerwca 18, 2020 at 20:49.

    Mam pytanie o obroty, mają być 5 czy 2? Dziękuję za odpowiedź.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny, wyszedł znakomicie

    Zgłoszony przez edytka_33 na września 16, 2019 at 08:36.

    Chlebek pyszny, wyszedł znakomicie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy mogę dodać mąki żytniej? Jeżeli tak to w...

    Zgłoszony przez Grze3344 na maja 4, 2019 at 18:04.

    Czy mogę dodać mąki żytniej? Jeżeli tak to w jakich proporcjach?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze