Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CHLEB ORKISZOWY
- 500 g mąki orkiszowej typ 650 (najlepiej BIO)
- 330 g letniej wody
- 70 g ziaren (siemię lniane, czarny sezam, dynia), (opcjonalnie)
- 1-1,5 łyżeczki soli kamiennej
- 180 g zakwasu z mąki żytniej razowej
-
6
40min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przystawka Dodatek Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez laktozy Naturalne Niedrogie Chleb
5
Przygotowanie
- ZAKWAS - przepis na wykonanie zakwasu znajdziecie w moim przepisie na Żytni chleb z ziarnami LINK://www.przepisownia.pl/przepisy/%C5%BCytni-chleb-z-ziarnami-na-zakwasie/494557
CHLEB:
1. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto 2 min/ Interwał (kłosek)
2. keksówkę natłuścić masłem klarowanym i posypać otrębami żytnimi, owsianymi lub orkiszowymi
3. do keksówki przełożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz. (ciasto można wyrobić wieczorem i piec rano)
4. wyrośnięty chleb spryskać delikatnie wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika temp. 210 st, piec na drugim poziomie piekarnika (od dołu) najlepiej na ruszcie przez ok 45 min, góra - dół.
5. od razu po upieczeniu wyjąć chleb z keksówki i pozostawić do wystygnięcia
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeżeli chcecie, aby chleb był razowy, należy użyć 200gr mąki orkiszowej razowej (np. przemiał 2000) i 300 gr mąki orkiszowej typ 650
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZgadza się
Zgadza się
JolantaD: według mnie to obroty 5 a 2 to...
JolantaD: według mnie to obroty 5 a 2 to następny krok w przepisie
Witam,jakie mają być obroty pisze 52.Proszę o...
Witam,jakie mają być obroty pisze 52.Proszę o odpowiedz.Dziękuję
piekłam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz....
piekłam pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Jest pyszny! Dziękuję za przepis!
Mam pytanie o obroty, mają być 5 czy 2?...
Mam pytanie o obroty, mają być 5 czy 2? Dziękuję za odpowiedź.
Chlebek pyszny, wyszedł znakomicie
Chlebek pyszny, wyszedł znakomicie
Czy mogę dodać mąki żytniej? Jeżeli tak to w...
Czy mogę dodać mąki żytniej? Jeżeli tak to w jakich proporcjach?