3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb kukurydziany


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 200 g mąki pszennej, chlebowej
  • 200 g mąki kukurydzianej, (użyłam grysiku kukurydzianego, L)
  • 100 gdrobnej mąki żytniej (użyłam typ 720, L)
  • 350 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży, (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyc do naczynia miksującego i zagnieść ciasto czas 4min./Obroty wsteczne/Ciasto
    Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.

    Nastepnie podzielić ciasto na 2 części, przełozyc do keksówek i odstawić jeszcze na 1,5 godz. do wyrośnięcia.

    Godzinę przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 225 st C.
    Wstawić bochenki, na dno piekarnika wsypać ok. 1/4 szklanki kostek lodu.
    Piec 25-35 minut, aż bochenki będą wyraźnie rumiane.

    Ostudzić na kuchennej kratce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • jak duża ta keksówka? Mi wyszedł niski...

    Zgłoszony przez ArturBaraniecki na czerwca 10, 2019 at 22:07.

    jak duża ta keksówka? Mi wyszedł niski bardzo....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam chlebek, użyłam mąki kukurydzianej....

    Zgłoszony przez Babcia5 na kwietnia 30, 2018 at 20:45.

    Zrobiłam chlebek, użyłam mąki kukurydzianej. Jak zwykle przy chlebach wodę, drożdże i łyżeczkę cukru podgrzałam 2 min 37 st. obr.2 (zdecydowanie szybciej wyrasta), wierzch posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam pestkami dyni, wyszedł bardzo dobry. Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze