Tu jesteś:
4
Składniki
1 kawałek/kawałki/kawałków
Chleb czystoziarnisty
- 70 g ziaren słonecznika
- 70 g pestek dyni
- 80 g siemienia lnianego
- 140 g płatków, (jaglane, owsiane, quinoa(
- 60 g orzechów, (np nerkowca, laskowe, włoskie)
- 50 g suszonych owoców, )żurawina, jagody goji)
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 Łyżka miodu
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1 Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy.
2. Do naczynia miksującego wkładamy motylek, wbijamy jajka i ubijamy 2 min/obr 4.
3. Odważone ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą w misce
4. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.
5. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy.
6. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.
7. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.
8. Po upieczeniu chlebek bardzo dokładnie studzimy (kilka godzin), inaczej się pokruszy. Następnie go kroimy i podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo fajny przepis caa rodzina zachwycona
Bardzo fajny przepis cała rodzina zachwycona
Piek go ju drugi raz i upik jeszcze nie raz
Piekę go już drugi raz i upiękę jeszcze nie raz 👍
Upieczony wczoraj...krojony dzisiaj...bardzo się...
Upieczony wczoraj...krojony dzisiaj...bardzo się kruszy, ale smaczny
Ciekawy przepis. Musze wyprobowac
Ciekawy przepis. Musze wyprobowac