3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb czystoziarnisty


Wydrukuj:
4

Składniki

1 kawałek/kawałki/kawałków

Chleb czystoziarnisty

  • 70 g ziaren słonecznika
  • 70 g pestek dyni
  • 80 g siemienia lnianego
  • 140 g płatków, (jaglane, owsiane, quinoa(
  • 60 g orzechów, (np nerkowca, laskowe, włoskie)
  • 50 g suszonych owoców, )żurawina, jagody goji)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 Łyżka miodu
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1 Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (można zastąpić masłem klarowanym) z miodem. Studzimy.

    2. Do naczynia miksującego wkładamy motylek, wbijamy jajka i ubijamy 2 min/obr 4.

    3. Odważone ziarna, płatki, bakalie i sól mieszamy ze sobą w misce

    4. Dodajemy olej z miodem oraz jajka do suchych składników, całość dokładnie mieszamy.

    5. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka masę i dokładnie ją ugniatamy.

    6. Zostawiamy na minimum, 30 minut, aby w tym czasie składniki się ze sobą dokładnie połączyły.

    7. Po tym czasie wkładamy keksówkę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 160 stopniach. Następnie odwracamy formę dnem do góry i przerzucamy podpieczony chlebek na blachę z pergaminem. Pieczemy przez kolejnych 20 minut.

    8. Po upieczeniu chlebek bardzo dokładnie studzimy (kilka godzin), inaczej się pokruszy. Następnie go kroimy i podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo fajny przepis caa rodzina zachwycona

    Zgłoszony przez czarna0105 na maja 13, 2017 at 10:56.

    Bardzo fajny przepis cała rodzina zachwycona Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piek go ju drugi raz i upik jeszcze nie raz

    Zgłoszony przez Morgan04 na kwietnia 22, 2017 at 20:31.

    Piekę go już drugi raz i upiękę jeszcze nie raz 👍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upieczony wczoraj...krojony dzisiaj...bardzo się...

    Zgłoszony przez AnetaAnnaKlara na marca 26, 2017 at 13:42.

    Upieczony wczoraj...krojony dzisiaj...bardzo się kruszy, ale smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy przepis. Musze wyprobowac

    Zgłoszony przez Leonek2013 na marca 23, 2017 at 16:04.

    Ciekawy przepis. Musze wyprobowac Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze