Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Chleb czystoziarnisty na maślance
- 100 g otręby owsiane
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g płatki owsiane pełnoziarniste
- 100 g pestek dyni
- 100 g SIEMIE LNIANE
- 40 g sezamu
- 10 g czarnuszki
- 50 g ziaren orkiszu
- 5 jajek
- 150 g maślanki
-
6
2h 5min
Czas całkowity 1h 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Odważamy wszystkie suche składniki.
2. Do naczynia miksującego wkładamy motylek, dodajemy jajka oraz maślankę obr 4/2min
3. Dodajemy mokre do suchych i mieszamy.
4. Foremkę małą około długości 20 cm smarujemy masłem/ olejem i posypujemy mąką pszenną lub bezglutenową.
5. Wlewamy masę do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę.
6. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Masa ziaren/ płatków/ pestek równa się 600 g. Jeśli chcecie zmienić ziarna, nie ma problemu, jednak musicie pamiętać, że suma suchych składników równa się 600 g.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzUwielbiam ten chleb. Robię co tydzień 😍
Uwielbiam ten chleb. Robię co tydzień 😍