3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁKI ŻYTNIE


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 250 gciepłej wody
  • 300 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 1h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do Thermomixa włożyć 50 g drożdży, łyżeczkę cukru, 250 g ciepłej
    wody, 300 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli,
    wyrobić czas 4 min /poz. Interwał.
    Ciasto przełożyć  i pozostawić
    do wyrośnięcia na ok. 40 min, uformować bułki i pozostawić do wyrośnięcia na
    ok. 20 min. Na każdej bułce wykonać nacięcie. 
    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 st. C przez 20-25
    min. Po wyjęciu z piekarnika , bułki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej
    wodzie.

    Do Thermomixa włożyć 50 g drożdży, łyżeczkę cukru, 250 g ciepłej
    wody, 300 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli,
    wyrobić czas 4 min /poz. Interwał.
    Ciasto przełożyć             i pozostawić
    do wyrośnięcia na ok. 20 min, uformować bułki i pozostawić do wyrośnięcia na
    ok. 20 min. Na każdej bułce wykonać nacięcie. 
    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 st. C przez 20-25
    min. Po wyjęciu z piekarnika , bułki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej
    wodzie.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy