3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki orkiszowo - pszenno razowe ze słonecznikiem i pestkami dyni


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 225 g wody, ciepłej
  • 1 łyżeczek soli
  • 30 g oleju, (+ do natłuszczenia miski i blachy)
  • 40 g drożdży
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 1 porcje żółtka, ( 1 roztrzepane żółtko do posmarowania bułek )
  • 300 g mąki pszenno razowej
  • 6
    1h 8min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Bułki orkiszowo - pszenno razowe ze słonecznikiem I pestkami dyni
  1. 1. Do naczynia miksujacego wsypać wszystkie składniki, wyrobić 2 min./Ciasto

  2. 2. Natłuścić miskę olejem, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

  3. 3. Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Blachę natłuścić olejem

  4. 4. Z ciasta uformować 11-12 mniejszych bułek, ułożyć na przygotowanej blasze i posmarować każdą bułkę roztrzepanym żółtkiem

  5. 5. Bułki wstawić do piekarnika i piec ok.  20-23 min. w temperaturze 200 stopni C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przez pierwsze 20 min bułki piekłam w temperaturze 200 stopni C (były gotowe po tym czasie - sprawdziłam patyczkiem), więc zmiejszyłam temperaturę do 180 stopni C i dopiekałam jeszcze przez 3 min w celu zrumienienia skórki tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bułeczki bardzo smaczne

    Zgłoszony przez karolina.px na stycznia 29, 2017 at 10:07.

    Bułeczki bardzo smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zmieniliśmy proporcje: 100 g m. pszennej razowej...

    Zgłoszony przez mmmalgonia na grudnia 10, 2016 at 10:14.

    Zmieniliśmy proporcje: 100 g m. pszennej razowej i 300 g m. orkiszowej ciemnej. Bułeczki wyszły też pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki pyszne i sycące. Na

    Zgłoszony przez adaoles na września 18, 2016 at 12:33.

    Bułeczki pyszne i sycące. Na stałe weszły do naszego menu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast mąki orkiszowej

    Zgłoszony przez Magda Ewa na sierpnia 10, 2016 at 20:38.

    Zamiast mąki orkiszowej dodałam mąkę pełnoziarnistą i otręby pszenne. Wyszły bardzo dobretmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze