3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Chleb orkiszowy prosty


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

chleb

  • 300 g ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb
  • 12,5 g świeżych drożdży
  • 400 g ziarna orkiszu
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ziarno orkiszu włóżBlokada naczynia miksującego i zmiel 1min/10 (podłóż pod miarkę ręcznik papierowy) Przełóż do innego naczynia

    Włóż do Blokada naczynia miksującego woda,drożdże ,miód wymieszaj 10sek/3 ,mąka sól,oliwę  (oprócz płatków i otrąb)

    Wyrób 3min/Ciasto

     

    Przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypaną otrębami na 45min

    Posyp po wierzchu płatkami ,sezamem , czarnuszką lub makiem(wybór należy do Ciebie)

    Rozgrzej piekarnik do 200*C i wstaw foremkę na 50min

    Studź na kratce wyjęte z formy

                                                 Smacznego

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Chleb bardzo szybko rośnie i ciasto po zarobieniu może być luźniejsze to nie wada

Jeżeli używasz drożdzy suchych to 1/2 opakowania wystarczy .

Jest to lżejsza wersja chleba


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo prosty przepis. ...

    Zgłoszony przez 77justine na listopada 3, 2018 at 20:16.

    Bardzo prosty przepis.
    Pachnie pięknie, a za 20min wyjmę go z piekarnika Cooking 6Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewelajnadzika: oczywiście że trzeba odważyć...

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 21, 2018 at 05:31.

    Ewelajnadzika: oczywiście że trzeba odważyć osobno . Ja to robię na wadze kuchennej.

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak zrobić 12,5 g drozdzy? Trzeba sobie odwazyc...

    Zgłoszony przez Ewelajnadzika na lipca 20, 2018 at 16:37.

    Jak zrobić 12,5 g drozdzy? Trzeba sobie odwazyc osobno czy to pomylka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, nie raz znajdzie się w mojej kuchni....

    Zgłoszony przez Marcia88 na sierpnia 15, 2017 at 17:06.

    Pyszny, nie raz znajdzie się w mojej kuchni.
    U mnie z mąki orkiszowej graham

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis! Szczerze polecam!

    Zgłoszony przez Wolverine na grudnia 23, 2016 at 21:02.

    Rewelacyjny przepis! Szczerze polecam! Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i chyba wykorzystam mąkę

    Zgłoszony przez krys60 na marca 1, 2016 at 16:08.

    No i chyba wykorzystam mąkę orkiszową,bo u nas nie ma orkiszu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak nie dostaniesz orkiszu to

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 1, 2016 at 15:16.

    Jak nie dostaniesz orkiszu to wykorzystaj mąkę orkiszową

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dostanę orkisz to zaraz

    Zgłoszony przez krys60 na marca 1, 2016 at 13:51.

    Jak dostanę orkisz to zaraz będę piekła,jestem ciekawa smaku chlebka  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, szybki, prosty i

    Zgłoszony przez majam123 na lutego 7, 2016 at 15:41.

    Rewelacja, szybki, prosty i jaki smaczny!tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry Robiłam

    Zgłoszony przez AngelinaK na stycznia 8, 2016 at 17:24.

    Chlebek bardzo dobry tmrc_emoticons.) Robiłam już parę razy. Mam podobny przepis ze strony mojewypieki.com.

    Ja robię z gotowej mąki orkiszowej, bo taką dysponuję. Ostatnio dodałam też słonecznik.

    A! I mam taki zwyczaj, że zawsze ok.10-15  min przed końcem pieczenia wyjmuję chlebki z foremki i dopiekam je, dzięki czemu mam wypieczoną skórkę na całym chlebku, tak jak lubię ja i moja rodzinka tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis genialny Chleb

    Zgłoszony przez lunaris na maja 3, 2015 at 13:43.

    Przepis genialny tmrc_emoticons.) Chleb wyszedł super. Co prawda muszę uważać na sól, bo nie wiem jak u was ale nie każda sól to sól tmrc_emoticons.D Więc smakowo wyszło za mało, ale jest ok tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam Natalko ale

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 8, 2015 at 05:31.

    Przepraszam Natalko ale dopiero zauważyłkucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0049am to pytanie jeżeli weźmiesz standardową (około 30cm)będzie niższy bo orkiszowe są ciężkie i mniej wyrastają ale w mniejszej jak najbardziej .Ja sobie dopasowywałam w ten sposób ,że każdy chleb piekłam w różnych formach i wybierałam optymalną dla mniekucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0049

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje i polecam inne moje

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 8, 2015 at 05:24.

     Dziękuje i polecam inne moje przepisy  .Nieśmialo o gwiazdki proszę

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis się sprawdził ,

    Zgłoszony przez Gabriela Hajduga na kwietnia 7, 2015 at 21:16.

    przepis się sprawdził , szytbko sprawnie smacznie tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak oczywiście ,że można z

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 29, 2015 at 04:16.

    Tak oczywiście ,że można z gotowej mąki i to też prawda ,że ilość ziaren to ilość mąki Big Smile Życzę udanego wypieku Cooking 7

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy można z gotowej mąki

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 28, 2015 at 22:22.

    A czy można z gotowej mąki orkiszowej (pełnoziarnistej)? Jeśli tak, to mąki tyle co ziarna? Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piekłam już ten z książki,

    Zgłoszony przez nathalie_m na stycznia 28, 2015 at 19:01.

    piekłam już ten z książki, czas na Twój Haniutmrc_emoticons.) Cooking 7

     

    tylko zastanawiam sie nad wielkoscia keksowki??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę ,że

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 28, 2015 at 16:31.

    Bardzo się cieszę ,że smakował Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj piekłam - wyszedł

    Zgłoszony przez Jutex na stycznia 28, 2015 at 14:04.

    Wczoraj piekłam - wyszedł super  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie widzę powodu żeby się nie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 21, 2014 at 14:22.

    Nie widzę powodu żeby się nie udał Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaraz zabieram się za

    Zgłoszony przez ogibka83 na grudnia 20, 2014 at 08:43.

    Zaraz zabieram się za pieczenie tylko muszę lecieć po orkisz! Mam nadzieję, że mi wyjdzie, pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarz i

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 5, 2014 at 08:18.

    Dziękuję za komentarz i polecam z musli Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek upieczony jest

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na października 3, 2014 at 19:15.

    Chlebek upieczony jest naprawdę super  .Jeszcze upiekę dosypując musli ale ten bez dodatku POLECAM Pozdrawiam Gosia Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny spróbujcie tego

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 2, 2014 at 07:27.

    Dziewczyny spróbujcie tego chleba dosypując 50g musli tropikalnego . Cooking 7 To dopiero rewelacja tmrc_emoticons.p

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko na pewno nie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 30, 2014 at 18:22.

    Grażynko na pewno nie pożałujesz Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu Twoje chlebki są

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 30, 2014 at 10:50.

    Haniu Twoje chlebki są smaczne i zawsze wychodzą, dziękuję za kolejny przepis który dodałam do wypróbowania Love Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za uznanie ten jest

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 30, 2014 at 05:01.

    Dziękuję za uznanie ten jest o niebo lżejszy a tak samo smaczny .To opinia mojego syna .Życzę smacznego Cooking 7

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu lubię Twoje chlebki

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na września 29, 2014 at 19:41.

    Haniu lubię Twoje chlebki więc ten dodaję do wypróbowania i napewno w sobotę upiekę.Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze