3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szynka w chlebie z prażoną cebulką


Wydrukuj:
4

Składniki

15 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto chlebowe

  • 1 szynka, gotowana, wędzona
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g prażonej cebulki, gotowej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C

  2. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C

  3. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C

  4. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Mniejsza część rozwałkować na prostokąt tak, aby jego wymiary z każdej strony były większe o ok.5 cm od szynki którą umieszczamy na środku ciasta.Rozwałkować pozostałe ciasto, nałozyć na szynkę tak aby wystające brzegi dolnej warstwy ciasta były przykryte. Delikatnie docisnąć i przyciąć brzegi ciasta, pozostawiając ranty o szerokości 2 cm, następnie dokładnie skleić je razem i wywinąć do góry, aby utworzyć ozdobny rant dookoła. Z pozostałego ciasta wyciąć lub uformować paski do dekoracji. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok 40 min, 200°C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli ktoś nie lubi prażonej cebulki, można pominąć ten składnik tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz