3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Stokrotka


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

  • 55 gświerzych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 MT letniej wody
  • 1/2 MT kiefiru
  • 500 g mąki pszennej, tortowej
  • 15 g otrębów przennych (mogą być smakowe np.truskawkowe)
  • 40 g oleju
  • 1/2 łyżeczka soli
  • płatki owsiane, sezam, siemie lniane do posypania
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 6
    35min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz jajka i ziaren, czas 2min, obr. poz. interwał, temp. 37C.

    wyjąć ciasto i pozostawić na drewnianej stolnicy do wyrośnięcia ok 20 minut.

    przygotować okrągłą blaszkę o śr. 25cm, posypać płatkami owsianymi.

    ciasto podzieloć na 8 części, uformować wałeczek po czym zwinąć na supełek i pokulać w dłoniach, położyć na środku formy, reszte ciasta uformować tak samo i układać dookoła w kształt kwiatka.

    posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami, pozostawić do wyrośnięcia 20min.

    wstawić do piekarnika nagrzanego 160C, podkręcić do 210 Ci piec 15-20minut na złty kolor.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Co znaczy MTnp.mleka...?!?

    Zgłoszony przez TermomixAga na lutego 21, 2022 at 19:09.

    Co znaczy MTnp.mleka...?!?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pieknie buleczki wygladaja, z

    Zgłoszony przez paulakl na marca 1, 2011 at 15:17.

    Pieknie buleczki wygladaja, z pewnoscia zrobimy w podobnym ksztalcie tmrc_emoticons.;)

    Lecz mam jedno pytanko?

    W jakim celu dajecie tak duzo drozdzy? Tylko zapaszkiem psuja smaczek. Polecam wyprobowac z mniejsza iloscia drozdzy, troszeczke dluzej poczekac na wyrosniecie, a bedzie rewelacja tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze