3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Serce drożdżowe z orzechowym nadzieniem


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • CIASTO:
  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżkistopionego masła
  • 7 g drożdży suchych, lub 15 g świeżych
  • NADZIENIE:
  • 200 gzmielonych orzechów (użyłam orzechów laskowych)
  • 100 gbrązowego cukru
  • 80 g śmietanki kremówki
  • 40 ml rumu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Wszystkie składniki na ciasto wyrobić czas 4 min./ Blokada naczynia miksującego/CiastoUformować w
    kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce po podwojenia
    objętości (ok. 1-1,5 godz.).



    W tym czasie przygotować nadzienie - wszystkie składniki wymieszać
    czas 2 min./poz.3/obroty wsteczne.


    Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 części.
    Uformować kulki i każdą z nich rozwałkować. Posmarować na wierzchu nadzieniem i
    zwinąć (tak jak zwija się naleśniki). Każdy naleśnik złożyć na pół i ostrym
    nożem przeciąć w połowie pozostawiając nieprzecięte 2 cm. Rozcięte części
    wywinąć na boki. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Przykryć i odstawić na
    30-40 minut.
    Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika
    nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-17 minut.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis, robię je już

    Zgłoszony przez DotkaEłk na kwietnia 22, 2014 at 09:02.

    Świetny przepis, robię je już kolejny raz, bo bardzo mi smakują i nie tylko mi, ale i znajomym tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super bułeczki i pięknie

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 17, 2013 at 15:36.

    Super bułeczki i pięknie opisane wykonanie  tmrc_emoticons.)  Robię te serduszka na tysias sposobów tmrc_emoticons.) tzn z wieloma nadzieniami  Big Smile  Dziękuję za przepis  tmrc_emoticons.)  

    Mahalia, nie ma Cię ostatnio na Przepisowni, a szkoda bo brakuje tu Ciebie Love   Twoje przepisy sa świetne i zawsze wychodza  tmrc_emoticons.) Prosimy o następne  tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejne pyszne bułeczki

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 8, 2012 at 18:03.

    Kolejne pyszne bułeczki tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Wpadłam" na ten przepis

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 8, 2012 at 12:28.

    "Wpadłam" na ten przepis przypadkiem ale zagości u nas na stałe  tmrc_emoticons.)  Wszyscy są zachwyceni! Co prawda moje pierwsze "wywijańce" nie wyszły takie piękne jak  Mahalii ale i tak wszyscy byli zauroczeni smakiem i widokiem. 

    [[wysiwyg_imageupload:92:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skąd ty to bierzesz i nie

    Zgłoszony przez katarzynka na marca 23, 2011 at 21:39.

    Skąd ty to bierzesz i nie dałas spróbowac

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mnie nie udały się za

    Zgłoszony przez Mahalia na marca 23, 2011 at 20:30.

    mnie nie udały się za pierwszym razem

    ale trening czyni mistrza tmrc_emoticons.)) a w thermomixie dużó łatwiej :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis! Robiłam

    Zgłoszony przez martuszkaz na marca 23, 2011 at 06:41.

    Bardzo fajny przepis! Robiłam te serduszka "tradycyjną metodą" ale teraz na pewno spróbuję przepis na thermomix  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze