Składniki
- 150 gżytniego zakwasu
- 300 g mak, i pszennej
- 70 g mak, i żytniej z pełnego przemiału
- 30 g mak, i pszennej z pełnego przemiału
- 200 gletniej wody
- 100 g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki drożdży, instant
- 1 łyżeczka soli
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z wodą czas 1 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" – odstawić na 20 minut.
dodać zakwas, miód i drożdże, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" – odstawić na 10 minut.
Dodać oliwę, Wyrabiać 10-15 sekund/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" – odstawić na 10 minut.
Dodać ziarno słonecznika, Wyrabiać 1 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwa.
Przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChlebek pyszny ale niestety przykleil mi sie do...
Chlebek pyszny ale niestety przykleil mi sie do blaszki mimo posmarowania jej oliwa. Dlaczego?
Chlebek bardzo bardzo dobry Polecam przepis
Chlebek bardzo, bardzo dobry. Polecam przepis
a przepis na zakwas żytni????
a przepis na zakwas żytni????
Chlebek pyszny, ladnie wyrósł
Chlebek pyszny, ladnie wyrósł i super w smaku, ten przepis polecam.