3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Słonecznikowy chleb na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 150 gżytniego zakwasu
  • 300 g mak, i pszennej
  • 70 g mak, i żytniej z pełnego przemiału
  • 30 g mak, i pszennej z pełnego przemiału
  • 200 gletniej wody
  • 100 g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki drożdży, instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Mąkę wymieszać z wodą czas 1 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto  – odstawić na 20 minut.

    dodać zakwas, miód i drożdże, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund/Blokada naczynia miksującego/Ciasto – odstawić na 10 minut.

    Dodać oliwę, Wyrabiać 10-15 sekund/Blokada naczynia miksującego/Ciasto – odstawić na 10 minut.

    Dodać ziarno słonecznika, Wyrabiać 1 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwa.

    Przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.

     Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek pyszny ale niestety przykleil mi sie do...

    Zgłoszony przez amelia2011 na stycznia 4, 2018 at 23:58.

    Chlebek pyszny ale niestety przykleil mi sie do blaszki mimo posmarowania jej oliwa. Dlaczego?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo bardzo dobry Polecam przepis

    Zgłoszony przez edytka_33 na maja 2, 2017 at 09:46.

    Chlebek bardzo, bardzo dobry. Polecam przepisSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a przepis na zakwas żytni????

    Zgłoszony przez iwus2 na grudnia 6, 2011 at 11:54.

    a przepis na zakwas żytni????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny, ladnie wyrósł

    Zgłoszony przez dzolerka na listopada 18, 2011 at 19:01.

    Chlebek pyszny, ladnie wyrósł i super w smaku, ten przepis polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze