3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rozgrzewający owsiany chlebek (FIT)


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 Łyżka miodu, (można dodać więcej, będzie słodszy)
  • 20g świeżego korzenia imbiru
  • 1 szczypta chilli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka, (jeśli konsystenecja ciasta jest bardzo gęsta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Pieczenie
  1. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (u mnie zmielonymi płatkami owsianymi) dużej keksówki, powierzchnię wygładzamy.

    Wkladamy do rozgrzanegodo 180'C piekarnika i pieczemy 40-45 min (do suchego patyczka).

    Po upieczeniu najlepiej wyjąć ciasto z keksówki i ostudzć na kratce, żeby się nie zaparzyło.

  2. Suche + mokre
  3. 1. Do pulpy bananowo - imbirowo - jajecznej dodajemy przygotowane wcześniej suche składnikii wszystko miksujemy funkcją interwału do wyrabiania ciasta przez około 1 minutę.

    2. Jeśli ciasto nie jest ładnie i jednolicie wymieszane, dodajemy 2 łyżki mleka i ponownie mieszamy. Uzyskane ciasto powinno być dosyć gęste (nie wypływa łatwo z kielicha, trzeba je zgarniać kopystką), ale gładkie i połyskujące.

    3. Wsypujemy garść orzechó i krótko mieszamy (funkcja interwałulub oroty wsteczne przez 30 s)

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Składniki suche
  6. 1. Do kielicha TM wsypujemy płatki owsiane, cynamon, chilli, proszek do pieczenia, zmielone migdały i kakao. Całość miksujemy (obr. 10 / 8 s)

    2. Składniki mokre przesypujemy do innego naczynia (nie ma konieczności mycia kielicha)

  7. Składniki mokre
  8. 1. Do kielicha TM wrzucamy pokrojone na duże kawałki banany i obrany korzeń imbiru i miksujemy do uzyskania pulpy (obr. 6 / 10s --> po tym czasie może być konieczne zgarnięcie bananów ze ścianek kopystką i krótkie domiksowanie)

    2. Do pulpy bananowej dodajemy jajka, oliwę z oliwek i miód, mieszamy (obr. 6 / 20 s)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ten chlepek to same korzyści! Jest naturalny, ponieważ przygotowany przez nas. Nie zawiera mąki pszennej, cukru ani tłuszczu, a może stanowić deser (smakuje jak pyszne ciasto czekoladowe). Jest mokry i ciężki, wyśmienicie smakuje z twarogiem lub z masłem orzechowym. To idealna przekąska dla osób dbających o linię, posiłek przedtreningowy dla ludzi uprawiających sport, a nawet smakołyk dla dzieci. I dodatkowo, co ważne w okresie jesienno - zimowym:  genialnie rogrzewa żołądek. Smacznego!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczny, smakuje jak

    Zgłoszony przez muf1 na stycznia 25, 2015 at 12:10.

    Bardzo smaczny, smakuje jak ciasto lecz dużo zdrowszy.polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smakowicie i na pewno

    Zgłoszony przez jolla5 na grudnia 16, 2014 at 13:43.

    Wygląda smakowicie i na pewno tak samo smakuje tmrc_emoticons.-)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zacieram ręce... bedzie pycha

    Zgłoszony przez rumina na grudnia 9, 2014 at 14:25.

    zacieram ręce... bedzie pycha Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny !!!! Znajomym

    Zgłoszony przez joaren na października 27, 2014 at 11:38.

    Chlebek pyszny !!!! Znajomym kojarzył się z piernikiem  tmrc_emoticons.;)

    joaren

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda znakomicie,

    Zgłoszony przez Anna Kurasińska na października 23, 2014 at 20:48.

    wygląda znakomicie, przypomina bardziej keks niż chlebuś, mniam, mniam... 

    Dodaję do wypróbowania.  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek+kawusia+książka+ciepł

    Zgłoszony przez gufo na października 23, 2014 at 19:20.

    chlebek+kawusia+książka+ciepły kocyk=miły jesienny wieczór

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chlebek jest naprawde

    Zgłoszony przez sylwi595 na października 23, 2014 at 18:00.

    Ten chlebek jest naprawde rewelacyjny,sprawdza sie jako przekaska w szole  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj już rośnie inny

    Zgłoszony przez ania_om na października 18, 2014 at 11:53.

    Dzisiaj już rośnie inny chlebek, ale ten z pewnością jutro upiekę tmrc_emoticons.)

    ania_om

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda znakomicie, dzisiaj

    Zgłoszony przez mikulina na października 18, 2014 at 08:28.

    Wygląda znakomicie, dzisiaj upiekę

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze