3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszny chleb


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 100 g ziemniaków ugotowanych, zimnych
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 300-350 g letniej wody
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, wyrobić 2,5 min./obr.Ciasto

  2. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej olejem i przesypanej mąką formy. Zostawić do wyrośnięcia 20 min. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 25-30 min. w temperaturze 210 C.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Do ciasta według uznania można dodać 1 miarkę tm pomieszanych ziaren.

2. Ziarna pszenicy można zastąpić mąką pszenną, wówczas uzyskamy biały chleb.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • 100g ziaren pszenicy należy najpierw zmielić czy...

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 9, 2017 at 08:52.

    100g ziaren pszenicy należy najpierw zmielić czy dodać w całości?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo dobry, czasami dodaję do ciasta...

    Zgłoszony przez edk1978 na stycznia 9, 2017 at 17:37.

    Chleb bardzo dobry, czasami dodaję do ciasta siemię lnianę , a za każdym razem wierzch posypuję ulubionymi ziarnami( słonecznikiem, czarnuszką, makiem, sezamem, pestkami dyni) PolecamSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 5 Gwiazdek

    Zgłoszony przez Marzena2374 na listopada 29, 2016 at 18:09.

    5 Gwiazdek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • POLECAM Pyszny

    Zgłoszony przez Marzena2374 na listopada 29, 2016 at 18:07.

    POLECAMSmile PysznySmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest pycha!!!!!

    Zgłoszony przez Ania25 na listopada 9, 2016 at 14:20.

    jest pycha!!!!! Smile

    Cooking  7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny. Trzeba jednak

    Zgłoszony przez renamar na września 8, 2016 at 13:18.

    Chlebek pyszny. Trzeba jednak dodać trochę więcej soli (kopiatą łyżeczkę) i zdecydowanie dłużej piec. Ja po 20 minutach pieczenia w foremce wyjęłam chlebek, odwróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 20 minut. Wyszedł pycha.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek zrobiony. Wyszedł

    Zgłoszony przez AgaB na sierpnia 30, 2016 at 08:48.

    Chlebek zrobiony.

    Wyszedł bardzo fajny i smaczny pszenny chlebek. Polecam. Pychotka tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze