Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- 1 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki oleju
- 200 g mąki graham typ 1850
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 250 g wody
- 1 łyżeczki cukru
- 50 g drożdży
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do wlać wodę, wsypać cukier i dodać drożdże. Mieszać 3 min/37C/obroty 1.
Dołożyć pozostałe składniki i wyrabiać przez czas 4min.//
Wersja szybka: uformować bułki od razu i wyłożyć na blachę.
Wersja troszkę wolniejsza: ciasto przełozyć na stolnicę, przykryć ścierczką i odstawić na 40 min. do wyrośnięcia.
Uformować bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku 20-25 min. w temp. 200*C.
Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.
Smacznego
A więc robimy tak:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWypróbowane i pieczone na
Wypróbowane i pieczone na kamieniu do pizzy. Wyszły smaczne, chociaż następnym razem wypróbuję wersję trochę wolniejszą, bo bez wyrastania bułeczki były mniejsze i troszkę twardawe.
Witam bułeczki są naprawdę
Witam
bułeczki są naprawdę pyszne
Ja robię z tego przepisu chlebek z dodatkiem otrębów, też wychodzi super
Pozdrawiam
dodaję do wypróbowania
dodaję do wypróbowania
Bardzo dobre bułeczki
Bardzo dobre bułeczki wychodzą, polecam.
Dziękuję za dodatkowe
Dziękuję za dodatkowe wiadomości Chlebek upieczony i już zjedzony Przepis polecam
Grażyna Kamińska
Wystarczyło wrzucić wyrobione ciasto wg przepisu do fromy keksówki 30cm po czym zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min. Piec jak w przepisie. Ja jeszcze zrobiłem po wyrośnięciu a przed włożeniem do piekarnika nacięcie wzdłuż ciasta. Jak dla mnie wyszło super.
Jestem zainteresowana
Jestem zainteresowana wykorzystaniem przepisu na wypiek chlebka bułeczki są pyszne
W planach mam wypiek według
W planach mam wypiek według tego przepisu w formie bochenka. Zobaczę co wyjdzie.
Zapomniałam napisać, że
Zapomniałam napisać, że grahamek wg tego przepisu wychodzi 12 sztuk. Polecam
Potwierdzam, grahamki są
Potwierdzam, grahamki są puszyste i pachnące, dziękuję za przepis Pozdrawiam autora przepisu