3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ekstra CHLEB L. A.


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Zakwas

  • 7 łyżek mąki żytniej, Można zemleć żyto w thermomixie
  • 7 łyżek ciepłej przegotowanej wody

Cisto na chleb

  • 50 gramów słonecznika łuskanego
  • 50 gramów łuskanych pestek dyni
  • 50 gramów siemienia lnianego
  • 200 gramów ziaren żyta
  • 550 gramów mąki pszennej, można mieszać z mąką orkiszową1:1
  • 50 gramów ziaren sezamu
  • 50 gramów otrąb owsianych, wymiennie mogą być orkiszowe, żytnie itp.
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 gramów ciepłej przegotowanej wody, temp. ok. 40 st.C
5

Przygotowanie

    ZAKWAS:
  1. ZAKWAS trzeba przygotować 5 dni przed pieczeniem.

    4 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki ciepłej przegotowanej wody wymieszać DREWNIANĄ łyżką w KAMIONKOWYM lub SZKLANYM naczyniu. Przykryć płócienną sciereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.

    Przez 3 kolene dni dodawać po 1 łyżce mąki żytniej i ciepłej wody.

    Zakwas jest gotowy po 5 dniach.

  2. CIASTO:
  3. W osobnej misce wymieszać dokładnie mąkę+ ziarna+ otręby+ sól

    Zablokowany zemleć 200 g żyta 30 sek./obr 10.

    Do zmielonego żyta dodać 400 g mieszanki (z miski)+ zakwas

    i wymieszać 10 sek/obr 6- przełożyć do miski i dokładnie całość wymieszać.

    Do Zablokowany wlać 700 g ciepłej przegotowanej wody i wsypać suchą mieszankę. Całość wymieszać 10 sek/obr 6.

    Wyrabiać z pomocą kopystki 3 min/Interwał.

    Odłożyć ok. 1 szklankę ciasta do szklanego słoika(to jest następny zakwas).

    Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej stałym tłuszczem i posypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia.

    Piec w nagrzanym piekarniku 1 godz./ 180 st. C.

    Po upieczeniu natychmiast wyłożyć z formy na płócienną ściereczkę do ostygnięcia

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mąki można dowolnie mieszać.

Ciasto wyrobione ze świeżym zakwasem szybciej rośnie(1- 3 godzin)

Następne porcje już wolniej rosną- nawet do 8- 10 godzin. I to jest NAJLEPSZY i NAJZDROWSZY chleb.

Zawsze masz zakwas- bo odkładasz z wyrobionego ciasta ok. 1 szklanki. Zakwas przechowujesz w słoiku przykrytym ręcznikiem papierowym. Recznik dociskamy gumką recepturką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • W gramach nigdy nie ważyłam.

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lipca 3, 2015 at 10:13.

    W gramach nigdy nie ważyłam. Ja tak daję 4- 5 łyżek czubatych tego odłożonego ciasta z zakwasem. POZDRAWIAM.

     

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wygląda pysznie A

    Zgłoszony przez AnulaI na czerwca 21, 2015 at 20:18.

    Chlebek wygląda pysznie tmrc_emoticons.)

    A jeśli mam swój zakwas żytni, który prowadzę od kilku miesięcy... ile tego zakwasu w gramach powinnam dodać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mniam mniam taki dobry

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lipca 6, 2014 at 11:14.

    mniam mniam taki dobry tmrc_emoticons.DPozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie, jeżeli mam

    Zgłoszony przez Iga J. na kwietnia 7, 2014 at 18:03.

    Mam pytanie, jeżeli mam zakwas już zrobiony wg innego przepisu, to ile tego zakwasu w GRAMACH powinnam dodać do tego chlebka ?

    W życiu piękne są tylko chwile Smile


    piękne chwile z TM też Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten chleb jest

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:22.

    Ten chleb jest BAAAARDZOOOOOOOO SZYBKI ! - i smaczny. Polecam.tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No Ty Małgosiu jesteś

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:21.

    No Ty Małgosiu jesteś BŁYSKAWICA. Wszystko zaraz testujesz. Cieszę się. POZDRAWIAM Cię serdecznie.tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i oczywiście taki chleb

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 17, 2013 at 17:21.

    No i oczywiście taki chleb utzrymuje świeżość do tygodnia. Pozdrawiam. Love" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest ekstra bo ekstra

    Zgłoszony przez JoanMo na października 7, 2013 at 07:57.

    Chleb jest ekstra bo ekstra szybko się robi, ekstra pachnie w całym domu i ekstra smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Wspaniale! Miałam Cię

    Zgłoszony przez smoczek na października 5, 2013 at 19:51.

     Wspaniale! Miałam Cię właśnie  prosić byś  "podzieliła się "tym przepisem  z nami. Chlebek super smak, zapach w całym domu , Big Smile Polecam go  bardzo. tmrc_emoticons.) Warto tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze