3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciemne Bułeczki Pszenno-Żytnie


Wydrukuj:
4

Składniki

11 porcja/porcje/porcji

bułki

  • 30 g platkòw owsianych
  • 200 g wody
  • 180 g maślanki
  • 10 g suchych drożdży
  • 350 g mąki pszennej, typ 650
  • 170 g mąki żytniej
  • 25 g oliwy lub oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczi soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 30 g otrąb pszennych
  • 30 g siemienia lnianego
5

Przygotowanie

    ciasta
  1. Sięmię, płatki owsiane i otręby wsypać do naczynia miksującego. Zemleć 20s/ obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.

  2. Do naczynia wlać wodę, maślankę i wsypać drożdże. Podgrzać 2,5 min./ 37 stopni/ obr. 2,5.

  3. Dodać pozostałe składniki. wyrobić 3 min./ Blokada naczynia miksującego/ Ciasto.

  4. Odczekać 20 minut i ponownie wyrobić 1 min./ Blokada naczynia miksującego/ Ciasto. Po 20 minutach czynność wyrabiania powtórzyć.

  5. Ciasto przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut - 1 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki. Poczekać 10 - 15 minut aż podrosną, posmarować delikatnie wodą (uważać aby nie zalać bułek od spodu) i naciąć ostrym nożem na środku. Piec około 25 minut w temperaturze 180 -170 stopni.

    Smacznego.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po wyjeciu delikatnie posmarować wodą.

Bułeczki wyśmienicie smakują z masłem czosnkowo-bazyliowym zrobionym w TM.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Upiekłam bułeczki na

    Zgłoszony przez Madziejka na listopada 15, 2015 at 04:50.

    Upiekłam bułeczki na wczorajszą kolację. Wyszły troszeczkę płaskie ale w smaku są świetne. Będę próbowała je robić z różnymi mąkami i dodatkami. Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 28, 2013 at 20:41.

    Bardzo się cieszę, że smakowały tmrc_emoticons.) Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innym moich przepisówtmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Buły upiekłam dzisiaj i już

    Zgłoszony przez wanadek na sierpnia 28, 2013 at 20:29.

    Buły upiekłam dzisiaj tmrc_emoticons.D i już nie ma ani jednej tmrc_emoticons.D bardzo smaczne tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja dodaje do wypròbowania,

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 28, 2013 at 00:46.

    I ja dodaje do wypròbowania, lubie nowe przepisy Big Smile  Pozdrawiam serdecznie Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I mamy kolejny przepis na

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 26, 2013 at 08:27.

    I mamy kolejny przepis na bułeczki tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D dzięki i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarz:)

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 21, 2013 at 12:35.

    Dziękuję za komentarztmrc_emoticons.) Powinny smakować, mimo iż mają trochę otrąb i innych ziaren, są bardzo lekkietmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuje za przepis, do

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 21, 2013 at 10:36.

    dziękuje za przepis, do wypróbowania pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze