3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciabatta razowa


Wydrukuj:
4

Składniki

4 kawałek/kawałki/kawałków

  • 320 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 40 g mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1i 1/2 łyżeczki soli
  • 370 g wody
5

Przygotowanie

    ciabatty
  1. Do naczynia wlać wodę, mleko, wsypać drożdże. Podgrzać 3 min/ 37*/obr. 2.

  2. Dodać reszte składników. Wyrobić 3 min/ Blokada naczynia miksującego/ Ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejcu do wyrośnięcia na około 1,5 -  2 godzin.

  3. Na obficie obsypaną  mąką macie wyłożyć ciasto. Wierzch obficie oprószyć mąką (ciasto jest dość rzadkie). Przy pomocy noża uformować 4 ciabatty (można dwie). Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min pod ściereczką.

  4. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*. Podkręcić do 220*. Piec około 15 minut na złoty kolor, potem zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze około 5-7 minut. Wystudzić na drewnianiej desce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można też uformować więcej mniejszych ciabattek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • A czy można dać swieże drożdże ? Jeżeli tak...

    Zgłoszony przez dorotakrol na maja 20, 2020 at 16:11.

    A czy można dać swieże drożdże ? Jeżeli tak to jak ilość i czy można zamienić mąkę pszenną na np orkiszową lub inna ciemną? mam insulinooporność i nie można jeść maki białej . Dziękuje za odpowiedz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wspaniały. Na drugi dzień dalej miękka...

    Zgłoszony przez miros na lutego 9, 2019 at 11:39.

    Przepis wspaniały. Na drugi dzień dalej miękka i pyszna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha😊

    Zgłoszony przez gosik13 na listopada 12, 2016 at 19:05.

    pycha😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:22.

    pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez Aga_k na stycznia 16, 2015 at 18:32.

    pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po południu zrobię -

    Zgłoszony przez kokolidek na września 20, 2013 at 12:52.

    Po południu zrobię - doczekałam się, że nie ma cukru w przepisieBig Smile" alt="Big Smile" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze