3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chrupiący chlebek


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Chleb:

  • 2 łyżeczki soli
  • 600 g mąki pszennej 550
  • 2 łyżeczki cukru
  • 360 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 6
    45min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Chrupiący chlebek
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy 2min/37 st.C./obr 2

    2. Dodajemy mąke pszenną oraz sól. Wyrabiamy 3 min/Ciasto.

    3. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Tak aby podwoiło swoją objętość (czasami wystarczy 35 minut).

    4. Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy reką. Z ciasta formujemy bochenek chleba, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.

    5. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (ważne!), w którym będziemy piec chleb. Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna.

    6. Wyciągamy gorące naczynie żaroodporne z piekarnika i delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C z termoobiegiem i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut rownież z termoobiegiem.

    7. Po upieczeniu wyjmujemy i chłodzimy na kratce.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeżeli naczynie żaroodporne lub garnek nie ma przykrycia możemy użyć folii aluminiowej.

 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: www.thermoprzepisy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebus jest bardzo smaczny

    Zgłoszony przez ankacierocka91 na lipca 10, 2020 at 16:16.

    Chlebus jest bardzo smaczny tmrc_emoticons.;-)tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry. robie co tydzien i jeszce sie nie...

    Zgłoszony przez mormyszka na października 30, 2019 at 20:46.

    bardzo dobry. robie co tydzien i jeszce sie nie znudzil. polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super chlebek

    Zgłoszony przez sylwia89 na września 22, 2016 at 17:53.

    super chlebek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie super

    Zgłoszony przez adazg na września 19, 2016 at 16:14.

    Dla mnie super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MAM I JA już jest w

    Zgłoszony przez BOGUSIA_T na lipca 30, 2016 at 20:15.

    MAM I JA Big Smile

    już jest w piekarniku Big Smile miałam problem z uformowaniem zmoczyłam delikatnie rękęwodą zobaczymy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wyciągnęłam z

    Zgłoszony przez meggis na lipca 29, 2016 at 11:24.

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika.. nie mogę się doczekać aby spróbować kromeczkę z masełkiem  z TM tmrc_emoticons.) na pewno będzie niebo w gębie! tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super, chlebek zzrobiłam

    Zgłoszony przez MagdaS1007 na czerwca 21, 2016 at 09:53.

    super, chlebek zzrobiłam wieczorem i ledwo doczekał rana tmrc_emoticons.) super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, polecam!

    Zgłoszony przez rkrzak50 na czerwca 19, 2016 at 08:02.

    Bardzo dobry, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przed 3 krokiem zwilżyć rękę

    Zgłoszony przez renatasz81 na stycznia 17, 2016 at 09:56.

    Przed 3 krokiem zwilżyć rękę woda i z góry go delikatnie go spryskać woda. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiem tylko ze potrzebowałam

    Zgłoszony przez renatasz81 na stycznia 16, 2016 at 09:01.

    Wiem tylko ze potrzebowałam przepis sformatowany pod siebie i nie ma tu takiej możliwości jak na platformie zeby dodawać notatki... Dwoją droga mozna to teraz jakos edytować ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To chlebek z garnka. Krąży po

    Zgłoszony przez Klaukus na stycznia 16, 2016 at 02:07.

    To chlebek z garnka. Krąży po wszelkich stronach. Ktoś już go wymyślil wcześniej. Na przepisowni też jest

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze